Tehnologija

Korisnicima Androida prijeti opasan softver: U trenu vam može isprazniti bankovne račune, evo kako se zaštititi

today6.05.2024

Background
share close

Korisnici Androida suočavaju se s ozbiljnom prijetnjom novog zlonamjernog softvera nazvanog “Brokewell“, koji bi mogao potpuno isprazniti njihove bankovne račune ako ne budu oprezni. Ovaj sofisticirani napad “maskira” se kao lažno ažuriranje za popularni preglednik Chrome, što povećava vjerojatnost da će korisnici povjerovati da je legitimno.

Naime, Brokewell se širi putem lažne web-stranice koja navodi korisnike da vjeruju kako trebaju ažurirati svoj Google preglednik, a zatim preuzmu bug koji omogućuje hakerima pristup osobnim i financijskim podacima. Jednom kad je instaliran, ovaj bug preuzima kontrolu nad cijelim uređajem, otvarajući vrata hakerima da ukradu osjetljive informacije i izvrše napade na daljinu.

Prema tvrtki za kibernetičku sigurnost ThreatFabric, Brokewell predstavlja “značajnu prijetnju bankarskoj industriji”. S obzirom na ozbiljnost situacije, korisnicima se savjetuje da budu iznimno oprezni prilikom preuzimanja aplikacija ili ažuriranja. Preporučuje se korištenje službenih izvora poput trgovine Google Play kako bi se smanjila mogućnost infekcije zlonamjernim softverom.

Za korisnike koji su zabrinuti zbog ažuriranja svoje aplikacije Chrome, UniladTech je naveo korisne korake kako biste osigurali sigurnost svog uređaja. Prvi je korak da otvorite aplikaciju “Trgovina Play“. Zatim dodirnite ikonu svog profila u gornjem desnom kutu zaslona pa dodirnite “Upravljanje aplikacijama i uređajem”. Potom potražite odjeljak “Dostupna ažuriranja” i provjerite postoji li tamo “Chrome”. Ako postoji, dodirnite “ažuriraj” pored njega.

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page