Bosna i Hercegovina

Kovačević: Slaven se izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, a bio je i Srbin i Hrvat

today29.08.2023

Background
share close

Delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević (SNSD) komentirao je presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH ističući da to narušava mir u zemlji, piše Klix.ba.

Istaknuo je da kada se donose ovakve presude, zaboravlja se da je Dejtonski mirovni sporazum zagarantirao građanska prava za svakog pojedinca, ali i da je zaštitio kolektivna prava.

To se odnosi na zaštitu tri konstitutivna naroda i zaštitu ravnopravnosti dva entiteta u BiH. Isto tako se zaboravlja da je do takve ustavne strukture došlo da bi se obezbijedio mir u BiH i da svako ko narušava ustavne strukture, a ovdje govorimo o ravnopravnosti dva entiteta, može dovesti do ugrožavanja mira, kazao je Radovan Kovačević.

Istaknuo je da on i njegova stranka ne misle da je ovo dobar pristup, poručivši da je RS uvijek za mir i stabilnost.

Mi smo za napredak prema EU i to je nešto što je dobro za BiH, a ne ovaj način ugrožavanja mira i stabilnosti. Želim da se jasno zna da se Slaven Kovačević izjasnio kao Bosanac i Hercegovac, pa je na drugom mjestu rekao da on kao Srbin ‘nešto ne može’, a znamo isto tako da je ranije bio odbornik u Skupštini KS i da se tu izjasnio kao Hrvat, poručio je Kovačević.

Naglasio je da je to za njega i njegovu partiju jedan sveopći cirkus i da ne razumiju najbolje što je pozadina ove priče.

Ako je rješenje da se BiH zove ‘Komšić i Komšić’, ili kako već drugačije, to je zasigurno ono nešto gdje oni neće naći partnera u RS-u. Mi smatramo da je jedini koncept na kome BiH može da postoji Dejtonska BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zaključio je.

(Izvor: klix.ba)

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page