AD

Hrvatska

Lažno se predstavlja kao krim. policajac putem e-maila

today20.09.2022

Background
share close

Iz Ravnateljstva policije Hrvatske, su u ponedjeljak obavijestili građane da ne odgovaraju na takve poruke i obrišu ih, ističući kako se radi o tzv. “phishing” kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske  na svojim je internetskim stranicama i Twitteru objavilo upozorenje o novoj prijevari koja se širi putem emaila. Iz MUP-a kažu kako je riječ o phishing kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare.

Mailovi su na adrese hrvatskih korisnika počeli stizati prošlog petka i, kako kažu u MUP-u, poslani su na veći broj adresa. U njima se nepoznata osoba predstavlja kao rukovoditelj organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije te iznosi teške optužbe na račun primatelja maila. U lažnom mailu tako se tvrdi kako je, nakon “zapljene kibernetičkog kriminalca”, protiv primatelja maila poduzeto nekoliko pravnih radnji i to za ozbiljna kaznena djela koja, među inim, uključuju pedofiliju i cyber pornografiju.

Prevarant od primatelja maila traži da odgovori na mail “u strogom” vremenskom roku od 72 sata, a ako primatelji ne odgovore protiv njih će se izdati nalog za uhićenje. Također, prevarant naglašava kako će te osobe biti registrirane kao seksualni prijestupnici, dok će podaci o njima biti objavljeni u medijima.

Iz Ravnateljstva policije obavještavaju građane da više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi mogu pronaći na internetskih stranicama policije te na YouTube kanalu MUP-a. RH

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page