Zdravlje

Mentalno zdravlje mladih

today11.04.2024

Background
share close

Pandemija COVID-a i potres utjecali su na mentalno zdravlje građana, posebno mladih koji su svakodnevno izloženi brojnim izazovima. Zato o mentalnom zdravlju razgovaraju stručnjaci i mladi na okruglom stolu “Pričamo o mentalnom zdravlju”.

Struka primjećuje sve veći broj mladih u riziku od mentalnih problema. Zato su organizirana i psihološka savjetovališta u domovima zdravlja i mobilni psihološki timovi koji posjećuju škole koje nemaju školskog psihologa.

– Kod upisa u osmi i prvi razred uočeno je da 10 posto mladih ima određene rizike za mentalno zdravlje, a od toga 8 posto dječaka i 13 posto djevojčica, kazala je dr.med. Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam.

– Zapravo društvene mreže predstavljaju jedan oblik paradoksa… s jedne strane se radi o određenom druženju, a s druge strane se radi o alijenaciji. Praktički se otuđuju mladi jedni od drugih i nedostatak fizičkog kontakta može utjecati na porast fenomena koji se zove usamljenost, naglasio je prof.dr.sc. Darko Marčinko, specijalist psihijatrije KBC-a Zagreb.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page