Središnja Bosna

Ministrica financija KSB Mirjana Plavčić: U prvom tromjesečju 2024. javni prihodi porasli su za 11 posto

today10.05.2024

Background
share close

Proračunski prihodi u Kantonu Središnja Bosna u prvom kvartalu ove godine porasli su u odnosu na prethodnu godinu, pokazalo je konsolidirano periodično izvješće koje je na svojoj današnjoj sjednici razmatrala Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB).

“Evidentiran je rast prihoda od oko 11 posto, što je optimistično budući da smo mi u proračunu za ovu godinu planirali rast od 9,4 posto. Ono što je opet ohrabrujuće je rast prihoda od neizravnih poreza, on iznosi oko 16,5 posto. Taj prihod čini najveći udio u ukupnim poreznim prihodima što je dobar signal koji ulijeva određenu sigurnost nama proračunskim korisnicima, odnosno Ministarstvu financija da će se sve planirane obveze i rashodi moći realizirati u ovoj godini. Porez na dohodak je veći za 16 posto, što znači da su plaće i sve ono što se oporezuje rasle. Jedino je porez na dobit ostvaren u manjem iznosu”, kazala je ministrica financija KSB Mirjana Plavčić.

Ona je ocijenila kako je porast javnih prihoda u prvom redu rezultat je inflatornih kretanja na tržištu.

“U velikoj mjeri je to zasigurno rezultat inflatornih kretanja jer kad se poremeti tržište, onda je najlakše nadoknaditi određeni gubitak poslovne aktivnosti rastom cijena. To su činjenice na koje mi ne možemo utjecati, ali one imaju pozitivan efekt promatrano isključivo sa stajališta javnih prihoda i financiranja javnih funkcija iz tih javnih prihoda”, dodala je ministrica Plavčić.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page