AD

Bosna i Hercegovina

MMF protiv smanjenja poreznih opterećenja u BiH, nudi pomoć za socijalu

today16.09.2022

Background
share close

Dužnosnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ponudili su pomoć i pozvali su Bosnu i Hercegovinu da ne smanjuje porezna opterećenja, što su vlasti te zemlje već najavile kroz niz mjera kako bi se pomoglo građanima zbog rasta inflacije.

Na marginama redovitog godišnjeg sastanka Konstituence zemalja članica Svjetske banke i MMF-a, koji se održava u Sarajevu, zamjenik glavnog direktora te organizacije Bo Li s izaslanstvom susreo se s predsjedateljem Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom te ministrima financija države i entiteta u BiH.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara, predstavnici MMF-a su ‘jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreznih opterećenja’. Izrazili su, pak, spremnost poduprijeti vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera potpore pojedinim kategorijama stanovništva.

Predstavnici bosanskohercegovačkih vlasti su upoznali predstavnike MMF-a s politikama i mjerama koje su provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje proračunskih davanja svim kategorijama stanovništva s ciljem očuvanja razine životnog standarda.

Na razini BiH pokrenuta je inicijativa i za smanjenjem PDV-a na osnovne životne namirnice te privremeno suspendiranje trošarina na gorivo kako bi se pomoglo stanovnicima s rastućom inflacijom. No, nijedna od tih mjera još nije stupila na snagu zbog kompliciranih procedura njihova donošenja i primjene.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page