Vijesti

Molitvom i zajedništvom obilježena 28. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB

today19.09.2022

Background
share close

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, zajedno s članovima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, danas je nazočilo obilježavanju 28. obljetnice utemeljenja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, koja se obilježava u Orašju.

Uz predsjednika Čovića, obilježavanju obljetnice nazočili su nositelji listi i kandidati HDZ-a BiH i HNS-a za Opće izbore u BiH: Marinko Čavara i Mijo Krešić, nositelji liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Mijo Matanović, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i Đuro Topić, nositelj liste za Skupštinu Posavske Županije.

Predsjednik Čović i Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, uz brojno izaslanstvo Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najprije su posjetili Spomen sobu 106. Brigade HVO Orašje.

Spomen soba je znak trajnog čuvanja uspomena na 106-u legendarnu brigadu, kroz koju je prošlo oko 5.500 branitelja, preko 1000 je ranjenih, a za obranu svojih domova živote je dao 271 branitelj.

Potom je u Orašju održana sveta misa zadušnica za poginule branitelje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca, nakon čega su brojna izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci, predstavnici, vojske, policije, institucija, položili vijence i zapalili svijeće uz središnje Spomen obilježje u Orašju.

Predsjednik Čović je obraćajući se braniteljima pozdravio sve nazočne članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posebno članove Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i njihovog predsjednika Tomića.

„Moramo biti ponosni da slijedimo onu žrtvu svih naših vitezova, koji su Posavinu učinili svetom zemljom. Kada spominjemo naše branitelje, u tišini naklonimo se svima onima koji su dali svoje živote, da bi mi danas mogli promišljati Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Da bi našu Posavinu mogli izgraditi po mjeri svakog posavskog čovjeka. Hvala vam, što svi skupa pokušavamo izgraditi ambijent u Posavini, transformirajući Bosnu i Hercegovinu u jedno moderno društvo u kojem će hrvatski narod imati potpunu Ustavnu jednakopravnost sa druga dva naroda. Kojeg će predstavljati legitimni predstavnici“, istaknuo je predsjednik Čović.

„Naša Borjana Krišto je zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u zajedništvu smo se opredjelili da na taj način pošaljemo poruku svima koji vode drugačije razmišljanje o Bosni i Hercegovini, u ime bošnjačkog ili srpskog naroda ili predstavnika međunarodne zajednice“, kazao je dr. Čović.

„Siguran sam da ćemo iz Posavine poslati snažnu poruku zajedništva hrvatskog naroda (…) ostvarit ćemo potpunu jednakopravnost s druga dva naroda, legitimno predstavljanje hrvatskog naroda i stvarati ambijent s kojim će nam svima biti bolje“, zaključio je predsjednik Čović.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page