Vijesti

Most Počitelji je saniran, datum otvaranja još nije poznat

today13.04.2024

Background
share close

Točan datum otvaranja mosta Počitelj još nije poznat, a iz JP Autoceste Federacije BiH navode da bi najduži most na koridoru Vc trebao biti otvoren do početka ljetne sezone.

Pojava pukotina

Iz Autocesta FBiH podsjećaju da je prilikom izvođenja radova prednaprezanja došlo do oštećenja (pojave pukotina) na donjoj ploči segmenta 15, između stubova S3 i S4 mosta Počitelj.

U tehničkom smislu, prema provedenoj analizi, pokazalo se da manje promjene u geometriji kabela mogu dovesti do značajnog povećanja napona napetosti u betonu. Nepravilnosti u pozicioniranju kabelskih cijevi tijekom gradnje nastale su radijalnim silama okretanja koje mogu dovesti do problema ili pojave pukotina lokalnog karaktera.

Nakon radova na otklanjanju terenskih nedostataka, most je vraćen u projektirano stanje, odnosno ima istu nosivost, upotrebljivost i trajnost koje su bile predviđene glavnim projektom, rečeno je Feni iz Autocesta FBiH.

Početak ljetne sezone

Plan je da do početka ljetne sezone u promet bude puštena dionica Počitelj – Zvirovići koja uključuje i već spomenuti most Počitelj, nakon čega će Bosna i Hercegovina dobiti novih 11 kilometara autoceste na koridoru Vc.

Što se tiče nastavka gradnje koridora Vc na njegovom južnom dijelu, plan je da do kraja ove godine krenu radovi na dionicama Mostar jug – tunel Kvanj i tunel Kvanj – Buna.

Pored tih dionica, na području Hercegovine u ovoj godini krenuti će i radovi na izgradnji dionice Mostar sjever – Mostar jug, te izgradnja najkompleksnijeg objekta na cijelom Koridoru, tunela Prenj.

Početak radova na ovim dionicama donijet će novih 40 km aktivnih gradilišta, poručili su iz Autocesta FBiH.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page