Bosna i Hercegovina

Mostar: U petak svečano obilježavanje 32. obljetnice utemeljenja HZ Herceg-Bosne

today13.11.2023

Background
share close

Trideset  druga obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježit će se 17. studenog 2023. godine u Mostaru u organizaciji Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Prema rasporedu obilježavanja predviđeno je da polaganje vijenaca na spomeniku  ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bude u 11 sati.

Predstavljanje knjige mr. sc. Stjepana Marčetića „Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine”  bit će u Galeriji kraljice Katarine, također u HD HS “Kosača” od 11:15. Predstavljači će, uz autora Marčetića, biti prof. dr. sc Ivica Šarac, dr. sc Ilija Matanović te mr. sc Velimir Bugarin.Podsjećamo, u Grudama je 18. studenog 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Uskoplje, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna neovisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju. Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva. Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uspjeti obraniti te prostore.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page