Glazba

Muzej novog vala – u ritmu muzike za ples

today4.11.2022

Background
share close

Popisu neobičnih i drugačijih muzeja na kulturnom meniju metropole – danas se pridružio još jedan. Muzej novog vala otvorio je svoja vrata, a naša ekipa među prvima je zavirila u njega! Donose nam što je sve postalo “muzejskim primjerkom” iz jednog od najkreativnijih glazbenih domaćih razdoblja- 70-ih i 80-ih godina! 

Kombinezon Darka Rundeka, Bogovićev šešir iz spota za Crno-bijeli svijet, sako Davora Gopca, ručnik i pedale Johnnyja Štulića – stari gotovo pola stoljeća – postali su muzejski eksponati! 

– Moram se zahvaliti svima koji su nam dali predmete u posudbu. Neki su nam dali trajno, neki posudili na neodređeno vrijeme… Rado su se odazvali, kaže osnivač muzeja Aleksandar Črček

– Svi ovi ozbiljni muzeji koji sve skrivaju su skupi muzeji, mi smo jeftin muzej s vrijednim stvarima, dodaje. 

Fotografije, časopisi, albumi… ovaj multimedijski prostor vremeplov je u te 70-e i 80-e, kada su neki novi klinci donijeli novi val. Kotrljat će se ovdje i gostovanja. 

– Svakih, recimo, mjesec-dva ćemo imati novu izložbu fotografija fotografa uglavnom iz tog vremena, radit ćemo promocije knjiga, nekih glazbenih izdanja, imat ćemo možda neke manje akustične svirke koje mogu biti prilagođene prostoru, kaže Črček. 

U duhu rock’n’rolla – sve je ovdje u ritmu muzike za ples. Tko ne zna, naučit će stavljati ploču na gramofon. A iako su mu tek 22 godine, kustos Doran Vukasović, student Filozofskog fakulteta, u novom valu osjeća se kao kod kuće.   

– U zadnje dvije-tri godine dosta sam na toj sceni i pratim to i dosta je porastao interes za alternativom, za nešto što je bilo u našoj bivšoj državi, muzički, stilski… Ljudi to kupuju, retro je postalo, ‘ajmo reći, “in”, kaže Vukasović.

Ispred muzeja Stojadin vas zove na kavu, baš kao što se pila ispred Zvečke. No, za taj muzejski doživljaj ipak valja potegnuti do Vlaške 67.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page