Vijesti

MVEP RH: Nema Hrvata među žrtvama napada, u Izraelu je nekoliko skupina hodočasnika

today7.10.2023

Background
share close

Među žrtvama u subotu započetih napada Hamasa na Izrael nema hrvatskih državljana, a u Izraelu je trenutno nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje su se javile hrvatskom veleposlanstvu u Tel Avivu, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

“Prema zasad dostupnim informacijama među žrtvama napada nema hrvatskih državljana”, navodi MVEP RH.

“Nekoliko skupina hrvatskih hodočasnika koje se nalaze u Izraelu javile su se Veleposlanstvu RH u Tel Avivu te su u stalnom kontaktu. Zračna luka u Tel Avivu, kao i granični prijelaz prema Jordanu su za sada otvoreni”, dodaje se.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman objavom je na X-u (bivši Twitter) “snažno osudio masovne terorističke napade na Izrael i nasilje protiv nevinih ljudi”.

“Solidarni smo s Izraelom i pozivamo na trenutnu deeskalaciju”, dodao je.

Ranije u subotu hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je “terorističke napade na civile” koji su “šokantni i neprihvatljivi” te je rekao da je “Hrvatska solidarna s Izraelom i njegovim narodom”, prenosi Hina.

Palestinska islamistička skupina Hamas ubila je najmanje 22 osobe u iznenadnom i najvećem napadu na Izrael u zadnjih nekoliko godina kojim su naoružani napadači prodirali u izraelske gradove dok je iz Pojasa Gaze ispaljivana kiša projektila na Izrael.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page