AD

Zanimljivosti

Na današnji dan prije 100 godina počele prve Zimske olimpijske igre

today25.01.2024

Background
share close

Na današnji dan prije točno 100 godina otvorene su prve Zimske olimpijske igre u povijesti u malom francuskom alpskom mjestu Chamonixu.

Na premijernim Igrama sudjelovalo je 258 natjecatelja iz 16 država, a od tada do danas, zimske olimpijske igre postale su najznačajniji zimski sportski događaj, piše Međunarodni olimpijski odbor.

U današnje vrijeme na igrama sudjeluje prosječno oko tri tisuće natjecatelja iz 90 zemalja svijeta, a svake četiri godine bilježi se sve veći broj natjecatelja i disciplina u kojima se natječu.

– To je bio povijesni trenutak što se tiče olimpizma i olimpijskih igara. Dva puta nisu održane u ovih 100 godina otkako se redovito održavaju. Ljude fasciniraju zimski sportovi, snijeg i led, istaknuo je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora, Thomas Bach.

Prve Igre u Chamonixu trajale su od 25. siječnja 1924. do 5. veljače, a od 258 natjecatelja, bilo je samo 13 žena.

Usporedbe radi, Olimpijske igre u Pekingu 2022. ugostile su 2.871 sportaša, a od toga su 45% bile žene.

Na sljedećim Zimskim olimpijskim igrama u Milanu i Cortini 2026. očekuje se da će žene činiti 47% natjecatelja.

Kandidatura Francuskih Alpa za domaćinstvo 2030.

 

Francuske Alpe su jedini kandidat za organizaciju Olimpijskih igara 2030. godine, što je potvrdio Međunarodni olimpijski odbor u studenom 2023.

 

Razmatra se kandidatura Meribela, Courchevela i Val d’Iserea za organizaciju igara što se tiče alpskog skijanja dok bi La Clusaz ugostio nordijske discipline.

Olimpijsko selo bilo bi smješteno na obali, u Nici, a tamo bi se održala i klizačka natjecanja.

 

Francuska je tri puta u povijesti bila domaćin Zimskih olimpijskih igara, 1924. u spomenutom Chamonixu, u Grenobleu 1968. te posljednji puta 1992. u Albertvilleu.

 

Na tim su igrama prvi puta u povijesti nastupili hrvatski olimpijci.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page