Vijesti

Na dnevnom redu su zakoni o VSTV-u, slobodi pristupa informacijama i ombudsmanu

today30.08.2023

Background
share close

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će razmatrati izmjene Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV) u prvom čitanju, koji je prethodno u oba čitanja usvojio Zastupnički dom.

Ovo je zakon koji treba donijeti jer je jedan od 14 prioriteta koje je Europska komisija stavila pred Bosnu i Hercegovinu u odgovoru na zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

Iz Vijeća ministara navode da je Zakon o VSTV-u posljednji put mijenjan 2008. godine, a od tada se pokazalo da je potrebno izvršiti izmjene niza odredbi koje su zastarjele. Također, zakonodavni okvir je nedorečen i ne jamči u dovoljnoj mjeri neovisnost, neovisnost, odgovornost i učinkovitost pravosuđa.

Naveli su kako je ranije bilo brojnih pokušaja da se promijeni to zakonsko rješenje, ali zbog raznih prepreka taj posao nikada nije priveden kraju, au međuvremenu je zbog ozbiljnog slabljenja integriteta u pravosuđu bilo potrebno poboljšati zakonodavni okvir na ciljani način.

Osnovna pitanja koja se reguliraju Nacrtom zakona su sukob interesa članova VSTV-a, izvještaji o imovinskom stanju sudaca i tužitelja te članova VSTV-a, uspostava Jedinice za integritet pri Tajništvu VSTV-a, pravni lijekovi protiv imenovanja. odluke i određene izmjene koje se odnose na stegovne prekršaje i postupke protiv sudaca i tužitelja.

” Prijedlog zakona temelji se na načelima čestitosti nositelja pravosudnih funkcija, javnosti rada, načelu dvostupanjskog odlučivanja i načelu odgovornosti nositelja pravosudnih funkcija”, tvrde predlagatelji .

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o pravobranitelju za ljudska prava, a riječ je i o zakonu koji je prošao proceduru u Zastupničkom domu, dok će ga Dom naroda sutra razmatrati u drugom čitanju.

Dom naroda razmatrat će i Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, koji je Zastupnički dom usvojio u drugom čitanju. Zakon je utvrdilo Vijeće ministara s oznakom EI (europske integracije) kao potvrdu odgovarajuće usklađenosti s propisima EU u tom području.

Predmetni zakon mediji i organizacije civilnog društva redovito koriste kao jedino dostupno sredstvo prikupljanja informacija o radu državnih tijela u svrhu istraživačkog novinarstva, borbe protiv korupcije i u svrhu drugih oblika građanskog aktivizma.

Vijeće ministara i zastupnici vladajuće koalicije tvrde da je cilj donošenja zakona sustavno uređenje materije na razini BiH kako bi se osigurala pravilna primjena zakona i poštivanje međunarodnih standarda te promicanje i zaštita o pravu na pristup informacijama.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH i Zakona o radu u institucijama, te više izvješća o radu državnih institucija.

Iako je bilo najavljeno da će se Dom naroda PSBiH danas izjasniti o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Prijedloga zakona o organizaciji tržišta vina u BiH, koje je u ponedjeljak podržao Zastupnički dom, ta dva zakona još uvijek nisu uvršten u dnevni red na službenim stranicama.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page