Hrvatska

Na Interliberu 296 izlagača iz 15 zemalja

today8.11.2022

Background
share close

Najveći domaći sajam knjige, 44. Interliber, počinje danas na Zagrebačkom velesajmu. U četiri paviljona predstavit će se 296 izlagača iz 15 zemalja, a ove godine u fokusu će biti Ukrajina i Srbija.

Posebnu čar Inteliberu daje svakodnevni višesatni program u sklopu kojega su najavljena gostovanja brojnih domaćih i stranih autora u paviljonima 6 i 7. Posebna je pozornost posvećena domaćim izlagačima, nakladnicima i autorima, ali uz kontinuirano širenje kruga onih međunarodnih.

Ove godine, uz hrvatske, svojim će se izdanjima i autorima predstaviti i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Irske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, SAD-a, Slovenije, Srbije, Švedske, Švicarske, Velike Britanije te Sjeverne Irske. U Europskoj godini mladih poseban je program pripremljen za mlade, koji uz promocije knjiga uključuje radionice grafita, glazbeni program, kvizove te različite edukacije.

Premium program, koji u sklopu Interlibera organizira Zajednica nakladnika i knjižara pri HGK, ove se godine održava s fokusom na autore iz Ukrajine i Srbije.

U sklopu Interlibera i ove će godine biti organizirana dodjela Nagrade “Kočićevo pero”.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića, koji će ga svečano otvoriti danas u 10 sati u paviljonu 7.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet osvrnuo se na ulogu Zagrebačkog velesajma kao kultnog mjesta zagrebačkih sajmova te na kontinuitet Interlibera kao “najvažnije manifestacije koja na najbolji mogući način promiče kulturu čitanja, obrazovanje, samoobrazovanje i jednu kulturnu agendu koja je ovoj gradskoj upravi izuzetno bitna”. Najavio je veliki projekt Gradske knjižnice Paromlin, “izuzetno atraktivan i vrijedan projekt koji promovira kulturu čitanja i koji je ova gradska uprava zacrtala barem započeti u svojem mandatu”.

Interliber je ove godine proširio ugostiteljsku ponudu te se na šest lokacija, u otvorenom i zatvorenom, nalaze food truckovi sa street food delicijama i slasticama po popularnim sajamskim cijenama.

Ulaz na sajam je besplatan, kao i parkiranje za sve posjetitelje Interlibera.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page