Bosna i Hercegovina

Na policama marketa cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu gotovo svaki dan

today18.09.2022

Background
share close

Na policama marketa cijene mlijeka i mliječnih proizvoda rastu gotovo svaki dan, a taj trend bi se, prema riječima mljekara, mogao nastaviti zbog poskupljenja svih inputa u mljekarstvu.

I farmeri su sve glasniji u zahtjevima za povećanjem otkupnih cijena. Dosadašnja uvećanja nisu dovoljna ni da pokriju proizvodnju.

Manje količine mlijeka na policama marketa su svakodnevno vidljive. Kupce iznenade i nove više cijene ove osnovne životne namirnice i njenih prerađevina. S druge strane, proizvođači mlijeka negoduju zbog niskih otkupnih cijena koje ih, kažu, guraju u propast. Cijene repromaterijala trostruko su veće, a zbog suše manjak je i hrane za stoku.

Ove godine mislim da će biti katastrofa, da nećemo imati ni za iduću godinu hrane, ovo sad što smo uspjeli posijati, a kamoli nastaviti se baviti ovim poslom. Ja mislim da će biti jako teško, kaže farmer Nebojša Đokić za BHRT.

Otkupna cijena 1,20 KM mogla bi održati proizvodnju, no ona je s najnovijih 10 posto povećanja u Republici Srpskoj 0,88 feninga po litri. U Udruzi mljekara kažu da je dogovoreno da bi u listopadu trebao biti održan novi sastanak s ”Mlijekoproduktom” nakon čega će se znati hoće li doći do novih korekcija.

Mlijeko je na svim stranama skuplje, a kod nas je 88 feninga najveća cijena. Nezadovoljni smo, ali idemo dalje. U listopadu ćemo ponovno sjesti. U Srbiji je 92 feninga, a kod nas 88, četiri feninga više, a oni kukaju, navodi za BHRT predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac.

Inputi u mljekarstvu u stalnom su rastu. U Udruzi poljoprivrednih proizvođača Federacije Bosne i Hercegovine kažu da bi, gledajući na to, nove otkupne cijene trebalo gotovo svakodnevno korigirati. Smatraju da razlika u otkupnoj i cijeni na policama, koja prelazi dvije KM, ostavlja prostora za više cijene sirovog mlijeka.

U ovisnosti od regije do regije, od količina koje proizvođači mogu ponuditi, za kolovoz je isplaćeno od 72 do 88 feninga, što ovim omjerom predstavlja veliku razliku između malih, srednjih i velikih proizvođača, koja je u svakom smislu cijena nedostatna da bi se održala dalje proizvodnja, smatra predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača FBiH Admir Kahriman.

Da su cijene otkupa niske, ne spore ni prerađivači. One će morati rasti, ali će rasti i cijene gotovih proizvoda.

Što se tiče proizvodnje, u preradi mlijeka cijena ambalaže i nekih drugih elemenata otišla je preko 100 posto. Dok se god ne smire cijene goriva, ambalaže, do sirovog mlijeka, one će morati ići gore i to je neizbježno, navodi vlasnik mljekare ”Pađeni” Nenad Vukoje.

Nema bojazni da ćemo se suočiti s nestašicom mlijeka, ocjenjuju mljekari. Mlijeka će biti, ali cijene više neće biti socijalne, već proizvođačke.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page