AD

Zdravlje

Zidni Pilates je najnoviji trend vježbanja koji daje impresivne rezultate a koji je zaludio cijeli svijet

today6.02.2024

Background
share close

Poboljšava fleksibilnost, gradi snagu i tonira trbušne mišiće poput sata pilatesa na reformeru. Jesu li impresivni rezultati zidnog pilatesa istina ili mit?

Pilates je trening prilagođen početnicima s malim opterećenjem koji je posebno učinkovit u jačanju i toniranju tijela, posebno ako se izvodi na reformeru.

Jedna od najboljih stvari kada je riječ o pilatesu je što se može prilagoditi bilo kojoj razini kondicije i ne zahtijeva puno prostora ni opreme, što ga čini odličnom tjelovježbom za kod kuće.

A najnoviji trend pilatesa koji je osvojio društvene medije zove se zidni pilates. Ova verzija vježbanja uključuje korištenje zida kako biste prilagodili intenzitet svake vježbe na razinu koja vam odgovara.

Što je zidni pilates?

Tijekom zidnog pilatesa, izvode se iste tradicionalne pilates vježbe, ali uz pomoć zida, koji oponaša šipku za stopala koja se koristi na satovima pilatesa na reformeru.

Pritisak stopala na zid tijekom izvođenja različitih vježbi omogućuje vam da dodate otpor svakom pokretu, što vam može pomoći u izgradnji snage.

Ovo je vrsta treninga otpora poznata kao izometrijski trening. U suštini, možete birati da upotrijebite silu na različitim razinama svog maksimalnog napora, objašnjava Heather A. Milton, certificirana fiziologica kliničkog vježbanja, stručnjakinja za snagu i kondiciju (CSCS®) te trenerica tjelovježbe protiv raka.

Prednosti zidnog pilatesa

Wall Pilates je odličan za poboljšanje stabilnosti, ravnoteže, snage i kontrole. Za razliku od tradicionalnog pilatesa, vaša stopala su obično podignuta tijekom većeg dijela treninga, tako da možete doživjeti povećanu cirkulaciju, poboljšanu probavu i san te smanjiti grčeve mišića, kaže instruktorica pilatesa Callie Jardine.

Iako nema mnogo istraživanja koja bi poduprla tvrdnje o pilatesu na zidu, Milton ističe neke prednosti uključivanja ove vrste vježbi u vašu rutinu.

Rezultati zidnog pilatesa

Popularnost ove vrste vježbanja potaknula je jednomjesečne izazove koji kruže društvenim mrežama.

Fitness influencerica Renée Mowatt zidni pilates prvi je put otkrila na TikToku – gdje hashtag ima 12,6 milijuna pregleda.

Za početak, radila sam pilates na zidu oko 4-5 puta tjedno kako bih stvarno poboljšala svoju formu i kondiciju, kaže Mowatt te dodaje kako je prve rezultate počela viđati nakon otprilike mjesec dana 10-30-minutnih pilates vježbi na zidu; primijetivši napredak u njezinoj snazi, fleksibilnosti i koordinaciji.

Jesu li ovi rezultati nešto što svatko može očekivati?

Kada počinjete ni od čega, da, možete vidjeti poboljšanu snagu ili ravnotežu. Međutim, ako ste već aktivna osoba, predviđam da nećete vidjeti puno poboljšanja u mjesec dana.

Obično je potrebno nekoliko mjeseci da se vide fizičke promjene nakon vježbanja snage, kaže Milton.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page