Zdravlje

Napravite svoj balzam od trputca – pomaže kod rana, uboda, opeklina

today20.11.2023

Background
share close

Mnoge korovske biljke koje nam smetaju u vrtu – često su korisne i ljekovite. Trputac je jedna od njih. Biljka je to koja nam može pomoći u slučaju da se povrijedimo ili porežemo. Kako napraviti balzam od trputca Kornelija Benyovski Šoštarić u rubrici pokazala je u rubrici ‘Vrtni spa’ emisije ‘Kod nas doma’.

Na ranu ili porezotinu možete istisnuti sok trputca koji ima jaka antibakterijska svojstva i pomoći će da rana brže zacijeli. Ako napravite balzam (melem) od trputca – ljekovita svojstva te biljke moći ćete koristiti cijele godine.

Prvi korak je sušenje listova trputca. Prirodno sušenje može potrajati i do deset dana. Brže je to učiniti u pećnici ili dehidratoru – što traje 24 sata. Pritom morate paziti da temperatura ne smije prelaziti 35, najviše 40 stupnjeva. Osušene listove trputca potom treba ustiniti prstima i pripremiti macerat. Za macerat trebate 1 dl baznog ulja, primjerice bademovog. Listove trputca u baznom ulju potom treba kuhati u parnoj kupelji oko jedan i pol do dva sata.

Rezultat je hranjivo ulje prirodne zelene boje koje treba procijediti kroz cjediljku i gazu. Da bi dobili balzam, bitno je dodati 15 g pčelinjeg voska. Sve zajedno treba miješati u parnoj kupelji, dok se vosak potpuno ne otopi. Gotovi balzam prelijte u posudu dok se potpuno ne ohladi. Može se koristiti na svim oštećenjima kože – rane, ubodi insekata, opekline, modrice, čak i kod problema sa zanokticama.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page