Zdravlje

Ne jedeš doručak? Evo 10 razloga zašto biste to trebali promijeniti

today7.05.2024

Background
share close

Ako dan započnete hranjivim obrokom, to je vrlo dobra priprema za bolju produktivnost i olakšava vašem tijelu rješavanje dnevnih zadataka.

Doručak može optimizirati vaše blagostanje i postaviti čvrste temelje za vaše zdravlje i sreću.

1) Potiče metabolizam

Započinjanje dana hranjivim obrokom pokreće vaš metabolizam i pomaže vašem tijelu da učinkovito koristi i skladišti energiju.

2) Održava energiju

Uključivanje proteina i složenih ugljikohidrata u vaš jutarnji obrok održava razinu energije stabilnom, čineći vas produktivnijima i usredotočenijima, prenosi  timesofindia.com .

3) Podržava održavanje tkiva i imuniteta

Uključivanje biljnih proteina i dodataka prehrani u vašu jutarnju rutinu može pomoći u održavanju tkiva i imuniteta.

4) Zdravija probava

Nutricionisti tvrde da vlakna pomažu probavi, reguliraju glad i podržavaju zdrav crijevni mikrobiom koji osigurava optimalnu apsorpciju hranjivih tvari i eliminaciju otpadnih tvari.

5) Kontrola apetita

Doručak bogat proteinima pomaže u kontroli gladi i sprječava prejedanje kasnije tijekom dana.

6) Podržava normalnu funkciju mozga

Doručak može pozitivno utjecati na raspoloženje i mentalno zdravlje stabilizirajući razine neurotransmitera i tako podržavajući normalnu funkciju mozga. Također, doručak mozgu daje potrebne esencijalne hranjive tvari za optimalno funkcioniranje – poboljšava pamćenje, učenje i kognitivne sposobnosti.

7) Podržava zube i kosti

Kosti se sastoje od proteina i minerala, pa jedenje dovoljno proteina zajedno s hranom bogatom kalcijem pomaže u održavanju zdravih kostiju i zuba.

8) Stimulira proizvodnju krvi

Istraživanja pokazuju da se željezo, koje je neophodno za proizvodnju krvi, prijenos kisika i mišićnu energiju, bolje apsorbira ujutro. Zato se preporučuje doručak bogat željezom.

9) Održavanje funkcije mišića i živaca

Dok su proteini ključna hranjiva tvar koja potiče rast i obnovu mišića, magnezij također potiče mišiće, kao i pokretljivost i funkciju živaca.

10) Zaštita stanica

Antioksidansi poput vitamina A, C, E, bakra i cinka pomažu zdravlju stanica i mogu smanjiti rizike od upala i bolesti.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page