Bosna i Hercegovina

Nikad gora godina za bh. poljoprivrednike: ‘Prinos umanjen za 50 do 60 posto’

today30.08.2023

Background
share close

“Imate sorti voća koje su potpuno uništene, ali generalno, kod svih kultura smanjen je urod od 50 do 60 posto i kvaliteta je dosta loša”, kazao je Bićo.

Poljoprivredna sezona je ove godine započela izuzetno loše. Prva sjetva je ili propala ili dosta kasnila, a posljedice su već sada vidljive.

U razdoblju prve sjetve na području Bosne i Hercegovine je bilo izuzetno hladno i kišovito vrijeme koje je izazvalo poplave u pojedinim dijelovima zemlje, a takve nepogode su utjecale na domaće poljoprivrednike.

Ono što je bilo posijano u tom razdoblju (svibanj/lipanj) propalo je pa se moralo ponovno posijati. Stoga je prva sjetva dosta kasnila što je utjecalo i na cijelu sezonu, piše Klix.ba.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da je godina bila jako loša.

“Prvo je bilo dosta kiše, onda je došla suša, a na kraju opet vremenske nepogode u vidu grada i oluja. Tako da što se tiče poljoprivredne proizvodnje, mogu slobodno reći, godina nikada nije bila gora”, rekao je.

Promjenjivo vrijeme tijekom ljeta također je utjecalo na proizvodnju i na kraju pojedine kulture su “podbacile” i za 50 posto, a neke su potpuno uništene.

“Imate sorti voća koje su potpuno uništene, ali generalno, u svim usjevima urod je smanjen za 50 do 60 posto i dosta je loš kvalitet”, kazao je Bićo za Klix.

Loše vremenske prilike nisu stvorile problem samo bosanskohercegovačkim poljoprivrednicima. Posljedice se osjete kako u susjednim zemljama, tako i širom Europe.

Kako je kazao Bićo, naši poljoprivrednici ne sudjeluju ni u jednom dijelu formiranja cijena, već im cijene diktira vanjsko tržište, no svakako se može očekivati ​​rast cijena s obzirom na to da je poljoprivreda oštećena u mnogim najplodnijim dijelovima brojnih zemalja.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page