Magazin

Nikada nemojte pojesti limun koji dobijete uz piće: Kad ovo pročitate bit će vam jasno zašto

today13.04.2024

Background
share close

Limun je osvježavajuće voće koje se često koristi zbog svoje kiselosti i svježeg okusa. Osim što dodaje okus pićima, limun je i izuzetno zdrav. Bogat je vitaminom C, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje su korisne za imunološki sustav i opće zdravlje.

Limun se često koristi u kafićima kao dodatak raznim pićima, bilo da su to gazirana osvježenja ili alkoholna pića. Njegova kiselost dodaje notu svježine, a sok od limuna često se koristi kao prirodni osvježavajući sastojak. U mnoga pića stavlja se kriška limuna za okus, a priznajte, sigurno taj limun često pojedete kada popijete piće.

No, iako kriška limuna u piću može dodati osvježavajuću notu, trebali biste razmisliti o preskakanju tog užitka. Zašto? Pa, jer je limun vrlo prljavo voće, piše Elle.

Šokantno istraživanje

U studiji provedenoj u dvadeset i jednom restoranu, istraživači su uzeli uzorke kriški limuna koji se koriste u pićima i testirali ih. Rezultati su bili alarmantni – gotovo 70 posto uzoraka sadržavalo je čak 25 različitih vrsta mikroba.

“Mikroorganizmi pronađeni na limunovim kriškama mogu uzrokovati infekcije u različitim dijelovima tijela, iako točna vjerojatnost infekcije nije utvrđena”, napisali su istraživači. “Kuhari u restoranima trebali bi biti svjesni da kriške limuna koje dodaju u pića mogu sadržavati potencijalno patogene mikroorganizme”, dodaju u studij

Dr. Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York i autor knjige “Tajni život klica”, ističe: “Ljudi dodiruju limun, režu ga, premještaju ga i stavljaju u čašu ili na rub čaše.” Unatoč tom riziku, Tierno uvijek traži limun za svoje piće i vraća ga ako primijeti da je barmen stavio prste preko ruba čaše ili koristio prljave krpe za čišćenje.

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page