AD

Bosna i Hercegovina

Nikšić: Nema poskupljenja struje kućanstvima! Okončanje seta fiskalnih zakona najveći izazov za Vladu

today1.12.2023

Background
share close

Federalni premijer i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da se cijena električne energije neće povećati za domaćinstva zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana.
Nikšić je pojasnio odluku Vlade FBiH kojom je proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbe električnom energijom te što to konkretno znači za građane i gospodarstvenike.

“Mi vrlo precizno pratimo stanje u svim oblastima koje su u nadležnosti u FBiH. Ovo je neki dvokorak koji pravimo kada je u pitanju zaštita energetske stabilnosti FBiH. Ovako kad kažete malo alarmantno zvuči, ali u stvari govorimo o tome da imamo situaciju da cijena električne energije koju isporučujemo manja je od proizvodne tako da je izvjesno kako Elektroprivreda mora ući u proces povećanja cijena električne energije. To će se kretati u onom zakonskom okviru do 20 posto povećanja, to je za gospodarstvo. Predstoji nam da u skladu s usvojenim setom energetskih zakona pratimo situaciju, napravimo dubinsku analizu prema kojoj ćemo ona domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, koja troše manje električne energije – zadržati na nižoj cijeni, a oni koji budu enormno trošili električnu energiju, morat će malo više i platiti”, naglasio je on gostujući u Dnevniku D Federalne televizije.

Na pitanje ima li vlada mehanizme da kompenzira, odnosno da umanji mogući domino efekt kod poskupljenja struje gospodarstvu, kaže:”Naši gospodarstvenici su u protekloj godini ostvarili dodatnu dobit od nešto više od milijardu. To su ostvarili na komparativnim prednostima koje imaju, i koje im je na neki način omogućila i država. A to je da imaju najnižu cijenu električne energije u regiji i s ovim poskupljenjem to će biti najniža cijena. To daje dodatni doprinos njihovoj konkurentnosti, imamo prilično podcijenjenu radnu snagu i među najnižim stopama poreza na dobit. To su stvari koje se moraju uvažiti”, pojasnio je Nikšić.

Dodao je da većina poslodavaca i gospodarstvenika prihvaća da je ovo realnost, da su inflatorni udari takvi da se mora povećati cijena električne energije. Kaže i da nisu moguće redukcije za građane.

Nikšić je rekao da je okončanje seta fiskalnih zakona za njega kao premijera i Federalnu vladu najveći izazov.

“Moramo osigurati i otvoriti prostor da zadržimo što veći broj radnika ovdje. Mi smo opredijeljeni da se kroz reforme stvore pretpostavke za ostanak tih ljudi, za njihovo dodatno zapošljavanje. Da osiguramo našim poslodavcima da imaju jedan rasterećeniji pristup”, kazao je Nikšić.

Naglašava da je ‘sigurno da će u setu zakona jedna od mjera biti i zakon o minimalnoj plaći i da će to biti 1.000 KM’.

“U ovom trenutku je realno da to krene od nove godine, mi ćemo vjerojatno na sljedećoj sjednici vlade otvoriti prostor da poslodavcima omogućimo da dodatno isplate radnicima ono što su oni govorili – mislim da ćemo mi ići na neki iznos između 450 i 500, što bi uz neku trenutačnu minimalnu plaću koja je 530 dovelo opet do tih nekih 1.000 KM. Set fiskalnih zakona može biti vrlo aktualan u prvom kvartalu sljedeće godine pri čemu nam je jako važno da osiguramo i online fiskalizaciju, vrlo je važno da spriječimo neplaćanje obveza prema državi, osigurali bismo pokrivanje proračunskih rupa koje će neminovno nastati u onom trenutku kad smanjimo doprinose”, naveo je on.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page