Svijet

Njemačka je ušla u recesiju, a ni budućnost nije svijetla

today26.05.2023

Background
share close

Njemačka je upala u recesiju, otkrivaju novi podaci, nakon što su visoke cijene uzele veći danak gospodarstvu zemlje nego što se prvotno procjenjivalo.

Ažurirani podaci koje je u četvrtak objavio njemački Savezni zavod za statistiku pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) pao za 0,3 posto u prvom kvartalu u usporedbi s prethodna tri mjeseca, koja su također zabilježila smanjenje, piše Lider Media.

Revidirani brojevi potvrđuju da se njemačko gospodarstvo smanjilo dva uzastopna tromjesečja (što je tehnička definicija recesije) nakon pada od 0,5 posto u tri mjeseca do prosinca.

Početne procjene objavljene u travnju sugerirale su da je Njemačka za dlaku izbjegla recesiju, samo stagnirajući s rastom od nula posto.

Bilo je potrebno nekoliko statističkih revizija, ali na kraju dana, njemačko gospodarstvo je ove zime zapravo učinilo ono čega smo se bojali od prošlog ljeta: palo je u tehničku recesiju, rekao je Carsten Brzeski, globalni voditelj makroekonomije u nizozemskoj banci ING, objavio je The Guardian.

Makar su investicije i gradnja privatnog sektora porasle početkom godine, to je djelomično nadoknađeno padom potrošačke potrošnje jer su više cijene prisilile kućanstva da štede, priopćili su iz ureda za statistiku.

Ustrajnost visokog rasta cijena nastavila je biti teret za njemačko gospodarstvo početkom godine, rekao je statistički ured.

Sve u svemu, potrošnja kućanstava pala je za 1,2 posto u prvom tromjesečju, pri čemu su kupci manje voljni trošiti na hranu, odjeću i namještaj. Državna potrošnja također je smanjena za 4,9 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Općenito, Brzeski je rekao da ukupni pad BDP-a nije najgori mogući scenarij teške recesije, već pad od gotovo jedan posto u odnosu na prošlo ljeto.

Dodao je da toplo zimsko vrijeme, oporavak industrijske aktivnosti, potpomognut ponovnim otvaranjem Kine i ublažavanjem nestabilnosti u opskrbnom lancu nisu bili dovoljni da izvuku gospodarstvo iz opasne zone recesije.

Također je upozorio da će pad kupovne moći, slabije narudžbe u industrijskom sektoru, rastuće kamatne stope, kao i usporavanje inozemnog gospodarskog rasta u zemljama uključujući SAD, vjerojatno dovesti do slabije gospodarske aktivnosti Njemačke u nadolazećim mjesecima.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page