Svijet

Njemačka uvodi “zelenu kartu”: Radnici moraju ispunjavati tri od četiri uvjeta

today9.09.2022

Background
share close

Ministar rada Hubertus Heil pojasnio je kako će “karta prilike” ponuditi strancima mogućnost da dođu u Njemačku kako bi potražili posao, čak i ako nemaju prethodnu ponudu nekog njemačkog poslodavca.

Jednostavnije od Kanade

No, moraju ispunjavati barem tri od četiri kriterija. To su posjedovanje fakultetske diplome ili stručne kvalifikacije, radno iskustvo od najmanje tri godine, znanje jezika ili prethodno boravište u Njemačkoj te da su mlađi od 35 godina.

Time je njemački model daleko jednostavniji od primjerice kanadskog bodovnog sustava za “zelenu kartu”. Kako je pojasnio Heil, broj “karti prilika” bit će ograničen, a vlada će svake godine odobravati određen broj, ovisno o potrebama tržišta rada.

Da bi ovaj sustav mogao pomoći njemačkim poslodavcima smatra i Sowmya Thyagarajan, Indijka koja je 2016. došla u Hamburg kako bi dovršila svoj doktorat iz zrakoplovnog inženjerstva.

Danas je direktorica vlastite kompanije Foviatech koja se bavi softverom za sektor prijevoza i zdravstvene skrbi. “Mislim da ovaj sustav može biti vrlo dobra prilika da stranci dođu ovdje raditi. Posebice zato jer se smanjuje populacija mladih u Njemačkoj”, kaže Thyagarajan.

Kaže kako trenutno njezina kompanija pri zapošljavanju daje prednost državljanima Njemačke i članica Europske unije, jednostavno zato jer je “papirologija” pri zapošljavanju državljana trećih država prevelika.

Međutim, dio analitičara smatra kako će “karta prilike” dodatno zakomplicirati sustav imigracije. “Ovo postavlja nepotrebno visoke prepreke i čini sustav još složenijim”, komentirao je Holger Bonin, direktor istraživanja Instituta za ekonomiku rada (IZA) iz Bonna.

Prema njegovu mišljenju, Heilov sustav jednostavno zahtijeva dodatno birokratiziranje. “Zašto ga nisu učinili jednostavnijim? Primjerice, odobriti strancima vizu kako bi potražili posao, a ako ga ne nađu u određenom razdoblju, moraju napustiti Njemačku”, ističe Bonin.

Dodaje kako kriterije koju zahtijeva “karta prilike” poslodavci mogu zatražiti prilikom procesa zapošljavanja. “Ne treba im birokratski dokument za predselekciju”

U posljednjih nekoliko godina raste broj kvalificiranih stranih radnika koji u Njemačku dolaze iz država izvan EU-a, ali je i dalje relativno mali. Prema službenim podacima, 2019. registrirano je malo više od 60.000 kvalificiranih radnika, što je tek 12 posto od ukupnog broja imigranata iz trećih država koji su te godine došli u Njemačku.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page