Svijet

Njemčka kreće s olakšicama za zapošljavanje i preseljenje: Odlasci iz BiH sada će biti još lakši

today4.11.2023

Background
share close

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine priželjkuje da ode u Njemačku, u potrazi za bolje plaćenim poslom. Njima bi uskoro moglo da bude lakše da se zaposle i presele, i to zahvaljujući prvoj fazi reforme njemačkog Zakona o kvalifikacionoj imigraciji, koja se uvodi od novembra. Cilj ovih izmjena je da privuku kvalifikovane radnike iz inostranstva, kako bi se u Njemačkoj riješio veliki problem nedostatka radne snage.

Reforme Zakona o kvalificiranoj imigraciji bit će uvedene u tri faze u Njemačkoj. Prva će biti uvedena već u studenome, dok će preostala dva stupiti na snagu u ožujku, a zatim u lipnju 2024. Procjenjuje se da bi jednostavnija pravila mogla povećati broj radnika izvan EU-a u Njemačkoj za 60.000 godišnje.

Očekuje se da će prve faze ove reforme omogućiti radnicima iz trećih zemalja, dakle onih koje nisu članice EU, jednostavniji dolazak, odnosno preseljenje u Njemačku.

Na koga su te promjene povezane?

Zakon o kvalificiranoj imigraciji, točnije njegova reforma, prvenstveno se odnosi na radnike sa stručnim osposobljavanjem, ne nužno akademskim.

Međutim, svakako će i radnici s visokim obrazovanjem u Njemačku moći da odu po novim, blažim pravilima.

Kako će uspjeti otići u Njemačku?

Njemačka uvodi “kartu prilika” iliti “chancenkarte”.

Ova kartica će funkcionirati prema sustavu bodovanja i na taj će način biti lakše zaposliti radnike koji imaju određene posebne vještine.

Uzet će se u obzir kvalifikacije, radno iskustvo, poznavanje njemačkog jezika, veze s Njemačkom poput članova obitelji koji u njoj žive, kao i godine. Svake godine postojat će određene kvote, koje će ovisiti o industrijama u kojima su radnici potrebni.

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page