Bosna i Hercegovina

Od danas u BiH obavezna zimska oprema, za neposjedovanje predviđena kazna

today1.11.2022

Background
share close

Posjedovanje i korištenje zimske opreme od danas je zakonski obavezno na području Bosne i Hercegovine, bez obzira na vremenske uvjete, za sva motorna vozila osim za sve motocikle (L kategorije) i traktore (T i C kategorije).

Obvezna zimska oprema, propisana Pravilnikom o prometu u zimskim uvjetima, uključuje gume za zimsku uporabu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim kotačima vozila ili gume za zimsku uporabu (MS, M+S, M&S, Snow Winter, itd.) na pogonskim kotačima i lancima za snijeg ili drugim uređajima za povećanje trakcije spremnima za ugradnju na najmanje dva pogonska kotača.

Također, obvezna zimska oprema može uključivati ​​gume za ljetnu upotrebu na svim kotačima s minimalnom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg ili druge uređaje za povećanje trakcije spremne za ugradnju na najmanje dva pogonska kotača.

Vreće s pijeskom i lopate za kamione više nisu potrebne.

Za neposjedovanje zimske i druge opreme predviđene su novčane kazne, a među mjerama je i isključenje vozila iz prometa.

Ako ovlaštena osoba na dijelu kolnika zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme iu vrijeme kada je zimska oprema obvezna, sukladno zakonskim odredbama, naredit će vozaču da odmah zaustavi kretanje vozila i otkloni kvar. , odnosno koristiti zimsku opremu.

Ukoliko vozač ne postupi po nalogu, ovlaštena osoba isključit će vozilo iz prometa i oduzeti prometnu dozvolu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page