Glazba

Odabran grad domaćin Eurosonga 2023.

today8.10.2022

Background
share close

Liverpool je bio jedan od 20 gradova koji su se natjecali za titulu domaćina natjecanja za pjesmu Eurovizije, koje se ove godine održava u Velikoj Britaniji. U završnici je ostao još Glasgow.

Nigdje ne priređuju zabave poput nas, poručila je tijekom natjecanja gradonačelnica Liverpoola Joanne Anderson.

Dom Beatlesa spreman je prirediti show za Ukrajinu, Veliku Britaniju i Europu, dodala je.

Ujedinjeno Kraljevstvo ranije je bilo domaćin natjecanja osam puta, a četiri se puta ono održalo u Londonu. Posljednji je put tamo u održano 1998. u Birminghamu. Britanska javna radiotelevizijska korporacija pojasnila je da se u procesu izbora fokusirala na one britanske gradove koji su se ranije dokazali kao dobri domaćini velikih međunarodnih događanja.

Domaćin natjecanja iduće je godine trebala biti Ukrajina, nakon što je ukrajinska folk-rap grupa Kalush Orchestra u svibnju pobijedila na natjecanju u Torinu, a drugo je mjesto osvojio britanski predstavnik Sam Ryder neobičnom pjesmom Space Man.

Unatoč negodovanju vlade predsjednika Volodimira Zelenskog, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja upravlja Eurovizijom, zaključila je da Ukrajina ne može jamčiti sigurnost za više od 10.000 ljudi uključenih u produkciju i još 30.000 obožavatelja.

Ukrajinska vlada pristala je na to da se događaj realizira u organizaciji Velike Britanije, ali mora odisati ukrajinskim duhom i obilježjima.

Eurovizija je najveći svjetski glazbeni događaj uživo koji okuplja izvođače iz cijele Europe i središnje Azije, kao i Izraela i Australije.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page