Bosna i Hercegovina

Ovo su 42 nova zastupnika u Parlamentu BiH, pročitajte imena

today24.10.2022

Background
share close

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo je utvrđene kompletne rezultate Općih izbora u BiH za sve razine osim za predsjednika i potpredsjednika RS-a. Utvrđeni su preliminarni rezultati i za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u kojem će participirati osam stranaka iz Federacije BiH i sedam iz Republike Srpske – šest + SDA koja participira i u većem bh. entitetu. Najviše zastupnika imat će SDA, SNSD i SDP. SDA će imati osam zastupnika , SNSD šest, a SDP jedan manje.

U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz SDA će ući: Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, te Safet Kešo koji dobija kompenzacijski mandat.

Zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u iduće četiri godine bit će Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Iz SDP-a Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević. 

Koalicija okupljena oko HDZ-a ima tri mandata koja su osvojili Darijana Filipović, Marinko Čavara i Predrag Kožul.

Po tri zastupnika u Zastupničkom domu imat će NiP i DF. 

NiP će predstavljati Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, dok su zastupnici DF-a koji su dobili mandate Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović. Dva mandata je dobila Naša stranka koju će  predstavljati Sabina Ćudić i Predrag Kojović. Isto broj mandata osvojio je i NES – Zlatko Miletić i Jasmin Emrić. Svog predstavnika imat će i BHI-KF – Aida Baručija.

Kada je riječ o parlamentarcima iz RS-a, SDS i PDP će imati po dva. Iz SDS-a su to Darko Babalj i Mladen Bosić, a iz PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić. Svog zastupnika imat će i “Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića”, a to će biti Nenad Grković. DEMOS će predstavljati Čedomir Stojanović, Ujedinjenu Srpsku Milan Petković, a SDA iz RS-a Edin Ramić.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page