Svijet

Ozbiljne optužbe protiv TEMU popularne trgovine i njezine aplikacije odbacuju optužbe: “Ne tražimo više podataka od drugih”

today17.04.2024

Background
share close

Sunčane naočale, satovi, nakit, odjeća. Kao i vrtni alat i kuhinjska oprema. Sve to potrošači mogu pronaći za manje od jednog eura u internetskoj trgovini Temu. I nakon više od pola godine od ulaska na europsko tržište, popularnost kineske ‘brze’ trgovine i dalje raste, no istodobno se tvrtka nosi sa sve više problema. Potrošači kažu da su proizvodi loše kvalitete, čak i opasni, te da trgovina tajno prikuplja osobne podatke.

Na web stranici i aplikaciji maloprodajnog diva Temu možemo pronaći sve od odjeće i obuće do kuhinjske i vrtne opreme. I to po izuzetno niskoj cijeni.

Za razliku od svojih konkurenata kao što su Amazon i Zalando, online trgovina kineskih korijena eliminira posrednike i isporučuje robu kupcima izravno od proizvođača. Niskim cijenama i raznolikom ponudom mnoge uvjerava na impulzivnu kupnju. Zbog toga mnogi potrošači posežu u džep puno dublje nego što bi željeli, no to nije jedini problem o kojem govore.

Unatoč sve većoj popularnosti, internetska trgovina nailazi na sve više kritika. Među njima su, primjerice, loše ocjene proizvoda i pritužbe da se proizvodi na fotografijama na internetskoj trgovini bitno razlikuju od onih u primljenoj pošiljci, ali i teže optužbe. Između ostalog, kupci su prijavljivali opasnu i nekvalitetnu elektroniku, igračke od opasnih materijala, očite lažnjake i izgubljene pakete bez povrata novca. No, sve su češća i vrlo ozbiljna upozorenja – da Temu ozbiljno narušava privatnost potrošača.

Koristi li tvrtka aplikaciju za tajno prikupljanje osobnih podataka?

Proteklih mjeseci nekoliko stranih medija istaknulo je kako bi aplikacija Temu, kada se instalira na mobilni uređaj, između ostalog trebala od potrošača tražiti pristanak za pristup Wi-Fi i Bluetooth alatima. Zbog brige o zaštiti podataka, internetska trgovina Temu također je suočena s nekoliko kolektivnih tužbi, no nijedna još nije stigla do suda.

U jednoj od tužbi potrošači optužuju Temu da koristi aplikaciju za pristup gotovo svakoj drugoj aplikaciji i alatu na korisnikovom mobilnom telefonu. Tužitelji također tvrde da tvrtka koristi aplikaciju kao “špijunski softver za prikupljanje korisničkih podataka”. U drugoj tužbi navodi se da Temu nemarno postupa s korisničkim podacima tako što ne upotrebljava i ne pohranjuje na siguran način osjetljive korisničke podatke. Za sada negira sve optužbe.

Upravo zbog sumnji u zaštitu osobnih podataka potrošača div online trgovine pokušava se distancirati od svoje matične tvrtke i Kine. Posao za američke kupce preselio je u Boston, a za europske u Irsku. Unatoč tome, još uvijek nije jasno je li potez tvrtke doista spriječio navodno curenje osobnih podataka u Kinu, prenosi njemački DW.

Iz tvrtke su reagirali na članak i, između ostalog, opširno objasnili kako postupaju s osobnim podacima. Naglasili su da brišu korisnički račun u roku od sedam radnih dana od primitka zahtjeva za brisanjem, pri čemu uklanjaju sve podatke, osim onih “koji se moraju zadržati u zakonske, regulatorne, porezne, sigurnosne i usklađene svrhe”.

Dodali su fotografiju koliko podataka, primjerice, Amazon traži od korisnika i koliko prikupi.

Prikupljanje podataka: Temu i Amazon

Također navodi da prikupljaju podatke o kupnji i financijske podatke kako bi olakšali obradu i ispunjavanje narudžbi; kontakt informacije potrebne za ispunjavanje narudžbi i kreiranje računa; informacije o lokaciji, koje se općenito ne traže s izuzetkom Bliskog istoka; povijest pretraživanja za pomoć u prilagođavanju korisničkog iskustva i podataka o identifikatoru i korištenju. Potonji podaci, prema njihovim informacijama, pomažu u identificiranju računa ili uređaja, analizi problema s aplikacijom i, posljedično, poboljšanju usluga.

Unatoč kritikama, ostaje među najpopularnijima

Unatoč svim sumnjama i kritikama na koje se našao trgovački div, i dalje je među najpopularnijima u svijetu. Na europsko tržište ušao je prije više od pola godine, a web stranicu i aplikaciju kineskog trgovca sada mjesečno posjećuje više od 75 milijuna Europljana. I u Sloveniji Temu već nekoliko mjeseci vlada kao najpopularnija aplikacija na Android i iOS telefonima.

No, Temu bi se zbog popularnosti i velike posjećenosti mogao naći pod lupom Europske komisije. Online platforme s više od 45 milijuna korisnika u Europskoj uniji moraju uvesti dodatne detaljne revizije i procjene rizika njihove uporabe, kao i poduzeti nekoliko mjera za sprječavanje širenja opasnog sadržaja, prenosi Politico. Već sada platforma mora biti u skladu s novim europskim aktom o digitalnim uslugama .

Prema Reutersu, Temu i Shein sada razmatraju postavljanje većih skladišta izvan Kine kako bi smanjili troškove prijevoza i vrijeme isporuke. Shein je navodno već počeo gomilati robu u Americi.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page