Svijet

Papa Franjo u novoj knjizi kritikovao UN: Za vrijeme kovida i rata u Ukrajini pokazali su svoja ograničenja

today16.10.2022

Background
share close

Papa Franjo poziva na reformu Ujedinjenih naroda koji su za vrijeme pandemije covida-19 i rata u Ukrajini “pokazali svoja ograničenja”, stoji u novoj knjizi Svetog Oca, čiji je dio u nedjelju objavio list La Stampa.

Nova stvarnost

– Kada govorimo o miru i sigurnosti na globalnom nivou, prva organizacija na koju pomislimo su Ujedinjeni narodi (UN), posebno Vijeće sigurnosti. Rat u Ukrajini još je jednom u prvi plan stavio potrebu za tim da trenutačna multilateralna struktura pronađe brže i učinkovitije puteve prema rješavanju sukoba – rekao je Franjo i nastavio:

– U ratnim vremenima važno je prepoznati da nam treba više multilateralizma, kao i boljeg multilateralizma – kazao je, dodavši da UN koji jednako funkcionira od svog osnivaja više “ne odgovara novoj stvarnosti”.

– Ujedinjeni narodi su oformljeni da bi formalno ukazali na užase kroz koje je čovječanstvo prošlo za vrijeme dvaju ratova u 20. stoljeću. Premda prijetnja koju su predstavljali još uvijek postoji, današnji svijet više nije isti a međunarodne institucije moraju biti “plod najvećega mogućeg konsenzusa” – smatra Sveti Otac.

Problemi s distribucijom vakcina

– Potreba za reformama postala je više nego očita nakon pandemije, tokom koje je sadašnji multilateralni sistem pokazao sva svoja ograničenja. Primjerice, kad je riječ o distribuciji vakcina… imali smo eklatantan primjer koji je ukazao na to da je zakon jačega ponekad snažniji od solidarnosti – kazao je.

Papa Franjo se zalaže za “organske reforme, a svrha im je da međunarodne organizacije ponovno pronađu svoj primarni poziv – služenje ljudskoj porodici”.

Sveti Otac je zagovornik “cjelovite sigurnosti” koju čini garantiranje svih prava (prava na hranu, na zdravstvene, ekonomske i socijalne usluge) te smatra da međunarodne institucije trebaju donositi svoje odluke u skladu s njima.

Papina knjiga “Molim te u ime Božje. Deset molitvi za budućnost nade”, u Italiji izlazi u utorak

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page