Zanimljivosti

Patite povremeno od mučnina? Evo zašto se javljaju i šta učiniti

today14.09.2022

Background
share close

Mučnina se opisuje kao neugodan osjećaj u području želuca koji izaziva osjećaj povraćanja i nervoze u želucu, a povremeno ga svi osjete, neki češće, neki rjeđe.

Više je toga što može uzrokovati mučninu. Neki uzroci zahtijevaju liječničku pomoć, a neki su benigni i mogu se riješiti jednostavno.

Šta sve uzrokuje mučninu?

Zatvor

Gastrointestinalni problemi, pogotovo zatvorenost, mogu uzrokovati jaku bol, ali i mučninu. Stoga, prvo razmislite kako vam radi probava jer mučnina može biti posljedica i kroničnog zatvora.

Trovanje hranom

Premda ne traju dugo, simptomi trovanja hranom izrazito su neugodni i najčešće praćeni jakim bolovima. No, mučnina je jedan od prvih simptoma u nizu koji će se javiti. Ako osjetite mučninu, a jeli ste nešto sumnjivo i posumnjali ste da bi se moglo raditi o trovanju hranom, odmah posjetite liječnika jer mučnina je najblaži simptom i stanje se neće popraviti.

Gastroenteritis

Gastroenteritis je upala sluznice želuca, tankog i debelog crijeva, a manifestira se mučninom, povraćanjem, proljevom i nelagodom u trbuhu. Od trovanja hranom se razlikuje time što ga mogu uzrokovati i virusi i bakterije. Od simptoma treba spomenuti i povišenu tjelesnu temperaturu, znojenje i grčeve u želucu.

Gastritis

Gastritis je naziv za upalu želučane sluznice koja može biti akutna i kronična. Mučnina je uz povraćanje i bolove u trbuhu jedan od glavnih simptoma pa se u tom slučaju savjetujte s liječnikom.

Čir

Čirevi uzrokuju blagu do snažnu žgaravicu koja se širi prsima i trbuhom, a često potiče i mučninu, povraćanje i krv u stolici.

GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je stanje kod kojeg se javlja povrat kiselog želučanog sadržaja u jednjak i usta, a kod određenog broja oboljelih i u gornje dišne putove. Ako se to događa češće od dvaput tjedno, onda govorimo o GERB-u. Mučnina je jedan od simptoma, a može uzrokovati i probleme s gutanjem.

Kamenci

Kamenci su naslage koje se polagano formiraju u žučnom mjehuru zbog prevelike količine kolesterola u žuči. Ako se zanemari i ne liječi se, može kulminirati napadajem koji uzrokuje mučninu i povraćanje.

Šta učiniti kad osjećate mučninu?

Liječenje mučnine uglavnom ovisi o uzroku. Neke su mučnine blage i mogu se korigirati kod kuće dok neke zahtijevaju stručan pregled. Osim ako niste sigurni da je uzrok mučnine primjerice zatvor, onda je smatrajte ozbiljnim problemom i posjetite liječnika.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page