Svijet

Plenković: Želimo vidjeti prosperitetnu i funkcionalnu BiH

today24.09.2022

Background
share close

Hrvatski premijer Andrej Plenković na Generalnoj skupštini UN-a izjavio je da se posljedice ruske agresije “osjećaju globalno” i da veća međunarodna saradnja nema alternative.

– Ruska agresija nad Ukrajinom uzrokovala je ljudsku patnju, migrantske tokove, razaranje infrastrukture i ratne zločine – rekao je uvodno Plenković, dodavši da su djelomična mobilizacija u Rusiji, sporni referendumi na teritoriju Ukrajine i nuklearna prijetnja još jedna prijetnja eskalaciji “već neviđene krize”.

Kazao je da dok Ukrajinci pate i brane svoje domove, posljedice ruske agresije se osjećaju globalno i zato ih mora osuditi cijeli svijet.

Podsjetio je da je Hrvatska prije tri decenije bila žrtva agresije, da je gotovo trećina teritorija bila okupirana i da je imala embargo na uvoz oružja.

Poučena iskustvom
– Hrvatski narod zna što znači biti napadnut i šta je bilo potrebno da odbrane svoju domovinu – rekao je Plenković.

On je kazao da Hrvatska, osnažena tim iskustvom danas je izvoznik mira i stabilnosti, u svjetskom vrhu donatora organa, popularno turističko odredište i zemlja koja proizvodi najbrže električne automobile u svijetu.

Hrvatska je, poučena svojim iskustvom, iskazala Ukrajini “političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost”.

Podsjetio je da će Zagreb u oktobru biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme te da Hrvatska ostaje predana “jačanju demokracije”.

– Na raskrsnici demokratije i autokratije, naš izbor treba ostati jasan – poručio je.

Premijer je upozorio da je rat u Ukrajini “radikalno promijenio ne samo sigurnosnu, već i energetsku arhitekturu Evrope i prijeti globalnoj sigurnosti hrane”.

– Ne smijemo biti taoci hrane i energije koje svi trebamo – istaknuo je.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page