Bosna i Hercegovina

Plin u FBiH će poskupjeti, ali tvrtka ne želi objaviti novu cijenu

today10.10.2022

Background
share close

Tvrtka Energoinvest, koja uvozi plin u FBiH, priopćila je da su od ruskog Gazproma dobili obavijest o novoj, višoj cijeni plina za sljedeće razdoblje.

Suglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučitelj plina Gazprom Export, Energoinvest kao dobavljač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog plina, priopćeno je iz ove tvrtke, ali bez navođenja nove cijene.

Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih devet mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara (USD) u odnosu na vrijednost eura tj. konvertibilne marke. Energoinvest se obratio Vladi FBiH za suglasnost za novu cijenu.

S obzirom na prethodni dogovor dvije vlade, Vlade Federacije BiH i Vlade Sarajevske županije koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može priopćiti konačnu cijenu plina prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH, navodi se u priopćenju.

Iz Energoinvesta također naglašavaju da je za FBiH opskba plinom uredna u dogovorenim količinama i dinamikom koja je potvrdio ruski dobavljač Gazprom Export.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page