Bosna i Hercegovina

Počinje imunizacija HPV cjepivima u Kantonu Sarajevo

today21.09.2022

Background
share close

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo osiguralo je sredstva za HPV cjepiva Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo okončao je proces nabavke oko 1.700 doza ovog cjepiva U narednom periodu slijedi edukacija roditelja učenica šestog razreda osnovne škole. Kroz ovu edukaciju roditelji će biti informirani o načinu prijave za cjepivo.

Ova populacija se uzima prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije u zemljama u kojima se ova imunizacija prvi put uvodi.

Prevencija raka vrata maternice
Najučinkovitija mjera prevencije raka vrata maternice je imunizacija. Ova metoda počela je prije više od deset godina u zemljama Europske unije, gdje su djeca školske dobi uključena u preporučenu imunizaciju.

Primarna prevencija u ovom životnom razdoblju (12-15 godina), kada djeca još nisu došla u kontakt s humanim papiloma virusom, osigurava zaštitu od virusne infekcije i sprječava nastanak raka vrata maternice u kasnijoj životnoj dobi.

Najbolji primjer učinkovitosti cjepiva nalazi se u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja bi zbog visokog obuhvata imunizacijom proglasila eliminaciju raka vrata maternice.

Odobren za upotrebu u preko 160 zemalja

Imunizacija u Kantonu Sarajevo provodit će se četverovalentnom vakcinom protiv bolesti uzrokovanih HPV-om, od kojih su tipovi 16 i 18 uzročnici 75 posto svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 odgovorni su za 99 posto slučajeva raka vrata maternice. genitalne bradavice.

Od 2006. cjepiva protiv HPV-a odobrena su za uporabu u više od 160 zemalja i uvedena su u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, na čelu s Harisom Vranićem, prvo je u Bosni i Hercegovini koje je u program imunizacije uvelo ovo cjepivo.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page