Vijesti

Pokrenuta disciplinska istraga protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković

today8.10.2022

Background
share close

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) pokrenuo je disciplinsku istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković koja je nedavno stavljena na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država zbog korupcije i povezanosti s kriminalnim organizacijama.

Tužiteljstvo BiH glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić prije nekoliko dana dostavilo je novu dokumentaciju u vezi s postupanjem Kajmaković u određenim predmetima.

Iz Ureda Disciplinskog tužitelja VSTV BiH potvrđeno je za N1 da provodi istragu protiv Kajmaković.

“O odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV BiH, javnost će biti obaviještena po okončanju istrage”, kazali su za N1.

Kajmaković je u kolovozu odlukom glavnog tužitelja Milanka Kajganića prebačena na Odjel za ratni zločin ove pravosudne institucije, a sklonjena je s čela tima za korupciju u Tužiteljstvu BiH.

Kajmaković je ranije sklonjena iz tužiteljskog tima koji je radio na dešifriranju aplikacije Sky jer su određene osobe iz krim-miljea spominjale njeno ime.

I sankcije SAD-a su uslijedile zato što, kako su naveli “Kajmaković podriva demokraciju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji”.

Sankcije Kajmaković su uvedene 26. rujna, a ona je bila i jedna od kandidatkinja za glavnog tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

V.d. glavnog državnog tužitelja Milanko Kajganić je skoro odmah nakon sankcije Amerike rekao da će se tražiti svi dokazi o navodima koje su objavile SAD.

Skoro istovremeno su u VSTV-u naveli da trenutno ne postoji zakonski osnov da Kajmaković bude udaljena s pozicije tužiteljice./HMS/

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page