AD

Zanimljivosti

Pradjed joj je iz Osijeka, a 1972. u Zagrebu je izrekla rečenicu koja je oduševila sve Hrvate

today9.09.2022

Background
share close

PREMINULA britanska kraljica Elizabeta II., koja je danas posljednji put sklopila oči nakon 70-godišnje vladavine, jednom je posjetila Hrvatsku.

Tito naredio da se maknu sve žabe zbog kraljice pa se predomislio jer se to njoj nije svidjelo

Bilo je to prije 50 godina, u listopadu 1972. godine. U pratnji supruga princa Filipa i kćeri princeze Ane posjetila je Zagreb, Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune. Hrvatsku je posjetila u sklopu većeg, petodnevnog posjeta Jugoslaviji.

U Beogradu se susrela s Josipom Brozom Titom. Godinama nakon toga prepričavala se priča da je Tito tražio da se pohvataju sve žabe oko Bijelog dvora u Beogradu kako bi kraljica mogla mirno spavati, no da se takva njegova odluka nije svidjela kraljici.

Ujutro kad je ustala, prema toj priči, kraljica se požalila da joj zvuk žaba nedostaje jer je to smiruje pa je Tito izmijenio naredbu o hvatanju žaba.

Posjet Zagrebu

Kraljica je, što se Hrvatske tiče, prvo stigla u Đakovo, odakle je vlakom doputovala u hrvatsku prijestolnicu 20. listopada 1972.

Na zagrebačkom glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček tijekom kojeg su intonirane britanska, jugoslavenska i hrvatska himna, naveo je HAZU koji se nedavno, povodom kraljičinih 70 godina na vlasti, prisjetio njezina posjeta Zagrebu.

Nakon što se otvorenim automobilom prevezla u središte Zagreba pozdravila je okupljene građane i nastavila prema Banskim dvorima, gdje je za nju priređen svečani ručak. Njezin je domaćin bio  Jakov Blažević, predsjednik Sabora tadašnje SRH, što je tada bila najviša politička pozicija u Hrvatskoj, prenio je HAZU.

“Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske”

“Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je stoljećima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta”, poručila je Elizabeta II. Dodala je kako se nada da će Britanci mnogo pridonijeti Hrvatskoj.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page