AD

Glazba

Preminuo osnivač Zlatnih dukata i autor Dinamove himne Josip Ivanković

today11.02.2024

Background
share close

Bio ključna figura u osnivanju i vođenju tamburaškog sastava Zlatni dukati te je napisao mnoga popularna tamburaška djela kao što su ‘Tenu’, ‘Joj, Anice’, ‘Nek zvone tambure’, ‘Zbog tebe (A duša boli)’, ‘Mladosti, kome da te dam’ i ‘U mom selu širok šor’

Preminuo je Josip Ivanković, poznati glavni autor i začetnik tamburaškog sastava Zlatni dukati i autor Dinamove himne. BIo je skladatelj, tekstopisac, aranžer, producet i pjesnik.

Napisao je neke od najpoznatijih tamburaških pjesama, a njegov odlazak teško će pasti mnogima. Ivanković je započeo svoju glazbenu karijeru kao autor humornih šansona u ranim 70-ima, a njegovo najznačajnije razdoblje obilježeno je suradnjom s grupom Prva ljubav 1978. godine.

Sa Prvom ljubavi, koja je postala jedan od najpopularnijih pop-rock sastava tog vremena, Ivanković je djelovao kao skladatelj, tekstopisac i producent. Jedna od njegovih poznatih pjesama, koja se i danas često izvodi, je Dinamova himna ‘Nebo se plavi’.

Josip Ivanković je bio ključna figura u osnivanju i vođenju tamburaškog sastava Zlatni dukati od 1982. do 1996. godine. Tijekom tog razdoblja, stvorio je neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe, uključujući ‘Tenu’, ‘Joj, Anice’, ‘Nek zvone tambure’, ‘Zbog tebe (A duša boli)’, ‘Mladosti, kome da te dam’, ‘U mom selu širok šor’, ‘Listaj, lipo stara’, ‘Pokraj Karašice’, ‘Ej, riđane’, ‘Vukovar, Vukovar’, ‘Marijano, večeraj pa lezi’ i ‘Slike iz slavonskog kalendara’.

Napisao je pet zbirki poezije te je bio prisutan u različitim književnim i dječjim časopisima poput Republike, Oka, Kerempuha, Jezika, Modre laste, Smiba, Radosti i drugih. Njegove pjesme su također bile uključene u školske čitanke za osnovne škole.

Kao autor glazbe i tekstova, potpisuje oko 300 pjesama. Prije Domovinskog rata 1989. godine, kao aranžer i producent, bio je prvi u Hrvatskoj koji je obradio i organizirao snimanje te objavljivanje tada zabranjenih hrvatskih domoljubnih pjesama. Također je stvarao glazbu i tekstove za druge popularne grupe i izvođače te je višestruko nagrađivan na festivalima zabavne i narodne glazbe.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page