AD

Vijesti

Prihvaćen zahtjev Srbije: Održat će se izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a

today7.02.2024

Background
share close

Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji na Kosovu, koju je tražila Srbija, zakazana je za četvrtak u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, potvrdio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Još nije poznato hoće li sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, kojom predsjeda Gvajana, biti otvorena za javnost, javio je RTS. Srbija je u ponedjeljak zatražila izvanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog situacije na Kosovu i novih napetosti potaknutih odlukom Prištine o ukidanju srpskog dinara u platnom prometu i trgovini, što Beograd vidi kao nezakonitu odluku i pokušaj potpunog etničkog čišćenja Srbi iz tog kraja.

Na Kosovu je 1. veljače stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) koja predviđa gotovinsko plaćanje i plaćanje isključivo u eurima, što je pojačalo zabrinutost srpske zajednice jer plaće i mirovine iz Srbije primaju u dinarima. , koje koriste za kupnju i prodaju.

State Department i Europska unija izrazili zabrinutost

Međunarodna zajednica ranije je zatražila od Kosova odgodu provedbe te odluke, navodeći zabrinutost da bi ona mogla imati negativan učinak na kosovske Srbe.

Zabrinutost su istaknuli State Department i Europska unija u službenim izjavama, ukazujući na posljedice koje bi odluka CBK-a o ukidanju dinara u platnom prometu mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba, od kojih deseci tisuća primaju dinarske plaće i mirovine preko srpske blagajne.

Washington je pozvao Kosovo “da se momentalno odgodi primjena odluke, dok se ne ispune zadovoljavajuće procedure skladne europskim standardima” i “dok se stanovništvo ne informira dovoljno o tome kako će se provoditi tranzicija”, uz duži prijelazni period.

Francuski ambasador: Trebalo je biti više konzultacija

Ovaj zahtjev vlastima u Prištini ponovile su i zemlje Kvinte – SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, potvrdio je kosovskim medijima francuski veleposlanik na Kosovu Olivier Guérot. Zahtijevali smo da se izvrši tranzicija prije nego što se ta uredba provede, rekao je Guérot kosovskim medijima.

Istaknuo je kako je prije njegove primjene i iznalaženja tehničkih rješenja trebalo biti više konzultacija i informacija, objavio je portal Kosovo online.

“Cilj uredbe je veća transparentnost (u financijskim transakcijama) i mi to podržavamo, ali ona ima potencijal izravnog utjecaja na to kako će srpska zajednica djelovati, kako će ti lјudi primati plaće i mirovine i željeli bismo imati više konzultacija prije implementacije, jer govorimo o konkretnim pitanjima koja pogađaju veliki broj lјudi”, naglasio je veleposlanik Francuske u Prištini.

Priština uzajamno priznanje vidi kao ključ normalizacije

Guérot je ponovio zahtjev zemalja Kvinte da Priština ispuni svoje obveze i nastavi s formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na čemu Beograd inzistira u dijalogu pod okriljem Europske unije.

Francuski diplomat rekao je i da ne vidi bolje rješenje za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine od francusko-njemačkog plana koji podržava Bruxelles, a koji su obje strane dogovorile u veljači prošle godine, a potom u ožujku u Ohridu prihvatio amandman o provedbi tog plana.

Dijalog je u međuvremenu zastao u slijepoj ulici jer Priština međusobno priznanje, koje Beograd kategorički odbacuje, vidi kao ključ dalje normalizacije odnosa.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page