Kultura

Prije 20 godina preminuo je jedan od najpoznatijih komičara bivše Jugoslavije, legendarni Miodrag Petrović Čkalja, u filmu Kamiondžije glumio je Jare

today21.10.2023

Background
share close

Miodrag Petrović je rođen na Dan šale 1. travnja 1923. u Kruševcu u Srbiji, gdje je i završio gimnaziju. Nadimak Čkalja dao mu je u djetinjstvu jedan prijatelj jer je bio suhonjav i štrkljav.

Godine 1946. postao je član dramaturgijskog studija Radio Beograda, a pedesetih se prvi put pojavljuje na državnoj televiziji i tako postaje sve poznatiji u tadašnjoj Jugoslaviji.

Veliku popularnost stekao je šezdesetih godina u TV-serijama i filmovima, a najbolje uloge imao je u serijama Servisna stanica (1959), Ljubav na seoski način (1970), Kamiondžije (1972), Vruć vetar (1980) i Kamiondžije 2 (1983), kao i u filmovima Orlovi rano lete (1966), Bog je umro uzalud (1969), Paja i Jare (1973), Avanture Borivoja Šurdilovića (1980) i Kamiondžije ponovo voze (1984) a u filmu Kamiondžije ga znamo kao JARE.

Za svoje maestralne uloge dobio je brojne nagrade, a za vrijeme Miloševića onemogućeno mu je nastupanje zbog kritičkog stava prema tadašnjoj vlasti. Bio je omiljen u svim republikama bivše Jugoslavije.

Umro je u bijedi

Početkom 2000-ih privukao je pozornost otvorenim pismom što mu je poslala Nela Eržišnik, kad je čula da njezin kolega i komičarska legenda nekadašnje Jugoslavije trpi krajnje siromaštvo kao zaboravljeni umirovljenik. Njegove riječi koje je izgovorio nakon što je primio nagradu za životno djelo Car Konstantin naprosto slamaju srce, a glumac nije krio da je živio u bijedi.

“Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živio sam i živim skromno. Ali znači mi da naša djeca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu, zahvalio bih prvo svojoj ženi, pa djeci, pa punici, zatim producentu i redatelju.

Ali pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem prvo svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kost, pa susjedi u baraci koja mi ostavi mlijeko ispod pulta, pa mom poštaru koji mi uvijek, na vrijeme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovdje”, rekao je Čkalja samo godinu prije smrti.

“Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do kosti”, rekla je tada legenda bivše Jugoslavije.

Njegov sin Čedomir Petrović kao i unuka Jovana Petrović naslijedili su talent glume od legendarnog Čkalje.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od studenog 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page