AD

Vijesti

Radijatori neće biti kipući i neće gorjeti sve žarulje?

today9.09.2022

Background
share close

Kako se približava zima, Europa je sve više zabrinuta zbog opskrbe plinom iz Rusije. Nedavna odluka Gazproma da privremeno prekine opskrbu, izazvala je opravdan strah da bi Moskva mogla uistinu zatvoriti plinovod, enormno podignuti cijenu plina i na taj način ucjenjivati cijelu Europu.

akon što je Europska komisija predložila smanjenje potrošnje električne energije tijekom vršnog opterećenja te preusmjeravanje ekstraprofita energetskih tvrtki u džepove najugroženijih građana, odlučila je napraviti i konkretan korak u reguliranju nabavne cijene plina iz Rusije.

– Osnovni nam je cilj smanjiti nabavnu cijenu plina i zato predlažemo ograničenje cijena plina koji se uvozi iz Rusije. Cilj je vrlo jasan, moramo smanjiti ruske prihode koje predsjednik Putin iskorištava za financiranje groznog rata protiv Ukrajine, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Pokeraškog izraza lica, ruski predsjednik Vladimir Putin hladno uzvraća na europske poruke.

– Ovakve će im se odluke vratiti kao bumerang. Smatram da su takve odluke glupe, a pogotovo ako netko misli da će ih moći provesti u djelo. Ovakve odluke samo pogoršavaju situaciju i ne vode rješavanju problema, rekao je Putin.

U Njemačkoj, europskoj zemlji koja gotovo najviše ovisi o ruskom plinu, velike rasprave o tome što konkretno učiniti da ova zima prođe bez nestašica.

– Moramo donijeti odluke o cijenama plina, a to je vrlo komplicirano. No znamo jedno, nećemo kupovati plin po bilo kojoj cijeni. Moramo se okrenuti prema jeftinijim izvorima i prestati biti ovisni o ruskoj energiji i ruskim fosilnim gorivima, rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Je li Europa spremna na žrtvovanje ove zime, jesu li svi spremni na to da im radijatori neće biti kipući i da u stanovima neće gorjeti sve žarulje?

– Dva su problema. Prvi je kako smanjiti potrošnju plina i struje. Naravno, manja potrošnja znači i manji profit. Tu dolazimo do drugog problema jer sve se svodi na to da se smanji cijena energenata, i to korištenjem obnovljivih izvora i nuklearnih elektrana. Ostaje pitanje solidarnosti s kompanijama koje se bave opskrbom plinom, smatra energetski analitičar Simone Tagliapietra.

Europska unija već je drastično smanjila ovisnost o ruskom plinu. Na početku rata protiv Ukrajine, Unija je uvozila 40% plina iz Rusije, a danas 9%. No i taj bi postotak mogao biti presudan u reguliranju temperature na kućnom termostatu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page