Zdravlje

Rotavirus je najčešća boljka mališana: Evo kako skratiti trajanje proljeva i pomoći djetetu da se brže oporavi

today15.04.2024

Background
share close

​Crijevne viroze najčešći su uzrok proljeva i povraćanja kod djece, a da bi se njihov probavni sustav što prije oporavio, potrebna im je doza pouzdanog probiotika

Djeca, pogotovo koja svakodnevno borave u kolektivima, kao što su vrtići i škole, često su izložena raznim virusima i bakterijama. Osim onih koji napadaju respiratorni sustav, česti su virusi i bakterije koji ciljaju probavni sustav mališana, a jedan od simptoma takvih infekcija je akutni proljev, odnosno rijetka ili vodenasta stolica koja traje tri do pet dana. Proljev uzrokovan virusima – kao što je rotavirus, adenovirusi, enterovirusi, norovirus – i bakterijama (Salmonellom, Campylobacter, E. coli…) često je popraćen drugim simptomima, poput povraćanja, mučnine, bolova u trbuhu i povišene temperature.

Crijevne infekcije virusima i bakterijama šire se brzo – fekalno-oralnim putem, tj. unosom zagađene hrane i vode, prljavim rukama, ali i kapljično (zrakom). Kako mališani često zaborave prati ruke nakon igre i prije jela, nije čudno što do svoje 5. godine života čak 95% djece oboli od rotavirusne infekcije barem jedanput.

No uzrok akutnih proljeva nisu uvijek virusi i bakterije, proljevaste stolice mogu biti simptom alergijske reakcije na hranu, ali tada su česti primjesi krvi u stolici.

Kako njegovati dijete tijekom akutnog proljeva?

Dok neki mališani imaju blage simptome, drugi intenzivno povraćaju, imaju visoku temperaturu i puno proljevastih stolica, što može uzrokovati dehidraciju i poremećaj elektrolita. Prvo i najvažnije je spriječiti dehidraciju pa je, bez obzira na dob djeteta, važno povećati unos tekućine. Ako je riječ o dojenčadi, stavljajte ih što češće na prsa, a starijoj djeci nudite čaj, i to po mogućnosti nezaslađen. Tekućinu je najbolje nuditi učestalo, u malim količinama, pogotovo ako dijete povraća.

Osim čaja od kamilice, od hrane se preporučuje obični dvopek, zasoljena nemasna teleća juha, zasoljena sluzava riža, a kako bi se što prije uspostavila ravnoteža crijevne mikrobiote, važno je djetetu davati dokazano učinkovite probiotike. Naime, primjena probiotika pokazala se kao korisna mjera u skraćivanju dana bolesti i ublažavanju njezina intenziteta zbog povoljnog učinka na crijevnu floru, a za dječju probavu najbolje se pokazala probiotička kultura Lactobacillus rhamnosus GG. Istraživanja su dokazala da upravo ovaj soj probiotika kod mališana skraćuje trajanje proljeva i smanjuje broj pražnjenja crijeva s tekućom stolicom, ali je odlična prevencija od bolesti te njegova svakodnevna konzumacija jača dječji imunitet.

Kako probiotici djeluju na dječji probavni sustav?

Probiotici su dobre bakterije koje se nalaze u našem probavnom sustavu, a odgovorne su, kako za zdravlje crijeva tako i za zdravlje cijelog organizma. U hrani ih možemo pronaći u jogurtima ili drugim fermentiranim namirnicama, primjerice u kiselom zelju ili repi. Stoga, kako biste svome djetetu ublažili tegobe akutnog proljeva i skratili trajanje bolesti, važno je odmah početi s davanjem probiotika.

No svaki roditelj zna da kada dijete boluje od proljeva, često nije raspoloženo eksperimentirati okusima hrane, a apetit mu je oslabljen, pa pomoć treba potražiti u dodacima prehrani koji su lagani za konzumaciju.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page