AD

Hrvatska

Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika, među njima i Hrvat Vjekoslav Prebeg

today21.09.2022

Background
share close

Rusija je oslobodila 10 ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući i jednog hrvatskog državljanina, objavio je neimenovani saudijski dužnosnik, a prenosi Guardian.

Podsjetimo, Hrvatu Vjekoslavu Prebegu prijetila je smrtna kazna u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (NRD) zbog sudjelovanja u ratu na ukrajinskoj strani. Izjasnio se nedužnim na sudu. Nekoliko dana nakon, na društvenoj mreži Telegram objavljen je i video u kojem govori o plaći koju je dobivao od Ukrajinaca.  Protiv Vjekoslava Prebega podignuta je optužnica koja ga tereti za prolaženje obuke za terorističke aktivnosti, sudjelovanje u sukobu kao plaćenik te nasilno preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka.

Među oslobođenim zatvorenicima su i američki, britanski, švedski i marokanski državljani, rekao je dužnosnik za Reuters, a njegove riječi prenijeli su brojni svjetski mediji.

Oslobađanje je, otkrio je, uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u Rijad otkud će se oni vratiti u svoje matične zemlje. Kako pišu saudijski mediji, ova desetorka zarobljena je u separatističkim regijama u Ukrajini.

 

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page