AD

Vijesti

Rusija zaustavila dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi

today31.08.2022

Background
share close

Dotok plina kroz najveći plinovod u Evropi, Rusija je zaustavila danas, intenzivirajući ekonomski rat Moskve i Brisela (Bruxellesa) i povećavajući mogućnost recesije i racionaliziranja energije u nekim od najbogatijih zemalja u Evropi.

Protok je pao na nulu u Sjevernom toku 1 koji ide prema Njemačkoj preko Baltičkog mora, pokazuju podaci s ulazne tačke Sjevernog toka na njemačku plinsku mrežu.

Evropske vlade strahuju

Po srednje evropskom vremenu danas, plina za Njemačku neće biti između 3 sata do ranih sati u subotu, objavio je ruski Gazprom.

Evropske vlade strahuju da bi Moskva mogla to razdoblje produžiti zbog zapadnih sankcija nametnutih nakon invazije Ukrajine i smatraju da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energente kao oružje rata.

Daljnja ograničenja eVropske opskrbe plinom pojačala bi energetsku krizu zbog koje su veleprodajne cijene plina već skočile za više od 400 posto od prošlog avgusta, stvarajući krizu životnih troškova za potrošače i otežavajući poslovanje tvrtkama te prisiljavajući vlade da troše milijarde kako bi smanjile teret.

Instalacija opreme

Moskva koja je već smanjila snabdijevanje preko Sjevernog toka 1 na 40 posto kapaciteta u junu i na 20 posto u julu krivi probleme s održavanjem i sankcije koje, kako kaže, sprečavaju povratak i instalaciju opreme.

Gazprom je objavio da je najnoviji potez potreban zbog održavanja jedinog preostalog kompresora plinovoda.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page