Svijet

SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu

today24.04.2024

Background
share close

Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao američki Kongres kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara u novom financiranju za Ukrajinu u vrijeme kada ruske invazione snage napreduju, a Kijevu ponestaje vojnih zaliha.

Senat je glasovao sa 79-18 za odobrenje četiri zakona koje je Dom usvojio u subotu, nakon što su republikanski čelnici prošli tjedan iznenada promijenili smjer i omogućili glasovanje o 95 milijardi dolara većinom vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i američkim indo-pacifičkim partnerima.

Četiri zakona spojena su u jedan paket u Senatu, za koji je predsjednik Joe Biden rekao da će ga potpisati u srijedu.

Najveći osigurava 61 milijardu dolara kritično potrebnih sredstava za Ukrajinu; drugi osigurava 26 milijardi dolara za Izrael i humanitarnu pomoć za civile u zonama sukoba diljem svijeta, a treći daje 8,12 milijardi dolara za “suprotstavljanje komunističkoj Kini” u Indo-Pacifiku.

Četvrti, koji je Zastupnički dom prošlog tjedna dodao paketu, uključuje potencijalnu zabranu aplikacije društvenih medija TikTok pod kineskom kontrolom, mjere za prijenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu i nove sankcije Iranu.

Bidenova administracija već priprema paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan milijardu dolara, što je prvi korak u tom zakonu, rekla su Reutersu dvojica američkih dužnosnika. Uključuje vozila, protuzračno streljivo Stinger, dodatno streljivo za topničke raketne sustave visoke pokretljivosti, topničko streljivo od 155 mm, protutenkovsko streljivo TOW i Javelin i drugo oružje koje se može upotrijebiti odmah na bojnom polju.

Čelnici demokrata i republikanaca u Senatu ocijenili su da je Kongres time skrenuo pozornost i upozorio ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge strane protivnike da će Washington nastaviti podržavati Ukrajinu i druge strane partnere.

“Ovaj nacrt zakona o nacionalnoj sigurnosti jedna je od najvažnijih mjera koje je Kongres donio u vrlo dugom vremenu za zaštitu američke sigurnosti i sigurnosti zapadnih demokracija”, rekao je čelnik demokratske većine Chuck Schumer na konferenciji za novinare nakon glasovanja.

Paket pomoći mogao bi biti posljednji odobren za Ukrajinu do izbora u studenom, kada se stranke natječu za Bijelu kuću, Zastupnički dom i jednu trećinu Senata.

Velik dio protivljenja sigurnosnoj pomoći u Zastupničkom domu i Senatu došao je od republikanaca blisko povezanih s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, skeptikom u pogledu pomoći Ukrajini koji je istaknuo politiku “Amerika na prvom mjestu” dok se natječe za drugi mandat.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell, veliki zagovornik pomoći Ukrajini, požalio se na odgodu, uglavnom zbog prigovora tvrdokornih republikanaca da se doda pomoć više od 113 milijardi dolara koju je Washington odobrio Kijevu otkako je Rusija pokrenula invaziju u veljači 2022.

“Mislim da smo stali na kraj izolacionističkom pokretu”, rekao je McConnell na konferenciji za novinare.

Dio ukrajinskog novca – 10 milijardi dolara ekonomske pomoći – dolazi u obliku zajma, koji je predložio Trump. Ali zakon dopušta predsjedniku da oprosti zajam počevši od 2026.

Dotok oružja trebao bi poboljšati izglede Kijeva da spriječi veliki prodor ruskih snaga na istoku, iako bi bilo korisnije da je pomoć stigla bliže trenutku kada ju je Biden zatražio prošle godine, kažu analitičari.

Schumer je rekao da je ostavio poruku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u utorak navečer, rekavši mu: “U redu, uspjeli smo. Sada idi i pobijedi u borbi”. prenosi Hina

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page