Hrvatska

Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan na zajedničkom satu vjeronauka

today9.09.2022

Background
share close

Prilikom posjeta obišle su školske učinioce i igralište te su prisustvovale zajedničkom satu islamskog i rimokatoličkog vjeronauka

Supruge hrvatskog i turskog predsjednika, Sanja Musić Milanović i Emine Erdogan, posjetile su u četvrtak osnovnu školu Matije Gupca, gdje su prisustvovale zajedničkom školskom satu islamskog i rimokatoličkog vjeronauka.

Do posjeta pod visokim sigurnosnim mjerama došlo je u sklopu službenog posjeta predsjednika Turske Recepa Erdogana Hrvatskoj.

Supruge predsjednika dočekala je ravnateljica škole Ljiljana Klinger, a prilikom posjeta obišle su školske učinioce i igralište te su prisustvovale zajedničkom satu islamskog i rimokatoličkog vjeronauka. Službenih izjava za medije nije bilo.

Na zajedničkom satu vjeronauka učenici su izvodili pjesmice s koreografijom, održali radionicu na temu stvaranja svijeta te čitali ulomke iz Biblije i Kurana, istaknula je vjeroučiteljica islamskog vjeronauka Melisa Arslani.

”Prva dama Turske bila je vrlo zadovoljna. Htjela nam je kazati da smo svi mi jedno, vjerujemo u jednog Boga, ali na različit način, no mi smo je preduhitrili”, izjavila je nakon sata.

Za vrijeme školskog odmora učenici su slušali tradicionalnu tursku glazbu, dok su se na meniju školske kuhinje našla turska jela kako bi se što bolje upoznali s turskom kulturom, rekla je ravnateljica Klinger.

”Mi smo jedina škola u Hrvatskoj koja ima ‘halal’ certifikat, čime šaljemo snažnu poruku da smo država, grad i škola koja uvažava različitosti, što ne umanjuje izgradnju našeg nacionalnog identiteta.

Pojam ‘halal’ na arapskom znači ‘dozvoljeno’ odnosno ‘legalno’, a koristi se za hranu i piće koji su dopušteni pripadnicima islamske religije.

”Osim zdrave prehrane koju pripremamo u sklopu programa ‘Živjeti zdravo’, također pripremamo vegetarijanska i veganska jela. Naša škola dugi niz godina provodi islamski vjeronauk, tako da bi i to mogao biti jedan od poticaja zašto smo baš mi izabrani za domaćine današnjeg susreta”, istaknula je Klinger.

Ravnateljica  je dodala da su djelatnici škole morali usvojiti brojne sigurnosne mjere, no najveći dio posla glede organizacije napravljen je uoči prvog dana nove školske godine. 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page