Vijesti

Schmidt poslao pismo Cvijanović: Rujanski prosvjed nazivati ​​”generalnom probom” samo po sebi opasno

today18.09.2023

Background
share close

U pismu koje je visoki predstavnik Christian Schmidt danas uputio članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, navodi se da nazivanje prosvjeda 1. rujna “generalnom probom” predstavlja implicitnu prijetnju sukobom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno.

U istom pismu visoki predstavnik je napomenuo da je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojim prisustvom podržavati političke događaje koji izazivaju podjele.

Međuentitetska crta (IEBL) nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo visokog predstavnika prenosimo u cijelosti:

“Na marginama prosvjeda održanog na međuentitetskoj liniji, 1. rujna 2023. godine, dali ste izjavu čiji sadržaj citiram: “Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave maltretirati. , a maltretiraju nas kad ne daju Saboru i predsjedniku da rade vaš posao”.

Kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili ste svečanu prisegu da ćete poštivati ​​Ustav Bosne i Hercegovine, u cijelosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse, štititi i promicati ljudska prava i temeljne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Podsjećam vas na odgovornost koju nosi vaš položaj.

Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je inscenirati i svojim prisustvom podržavati političke događaje koji stvaraju podjele na međuentitetskoj liniji (IEBL). Međuentitetska crta (IEBL) nije državna granica, već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Vezivanje pojma “granica” uz Republiku Srpsku kao “državu” jasno znači da u javnosti stvarate pogrešan dojam da unutar Bosne i Hercegovine postoje granice, čime se direktno krši Opći okvirni sporazum za mir.

Posljedice ovih neodgovornih izjava najviših bh. dužnosnika već se mogu vidjeti na bilbordima diljem Republike Srpske.

Dopustite mi da Vas podsjetim da je Ustavom Bosne i Hercegovine propisano: “sloboda kretanja je u cijeloj Bosni i Hercegovini”. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja osoba, roba, usluga i kapitala u cijeloj Bosni i Hercegovini. Nijedan subjekt ne smije uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između subjekata.”

Osim toga, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da se međuentitetska razgraničenje ne može smatrati granicom.

Vaše nazivanje ovih organiziranih prosvjeda 1. rujna “generalnom probom” predstavlja implicitnu prijetnju sukobom i nasiljem i, kao takvo, opasno je samo po sebi. Prosvjedi koji su u međuvremenu organizirani već su nakon vaše izjave neprihvatljiv slijed događaja.

Na kraju, u vezi s još jednim pitanjem, moram vas podsjetiti na vašu obvezu pune provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ta obveza podrazumijeva punu suradnju s visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i punu podršku njegovom djelovanju. Odgovor koji ste u tom smislu dobili od glavnog tajnika Ujedinjenih naroda ne samo da je eksplicitan, već ne ostavlja mjesta dilemama i pogrešnim tumačenjima, tako da ne može biti greške u poštovanju mene kao imenovanog visokog predstavnika.

Kao visoki predstavnik, pozivam Vas da korigujete svoj stav i da ne djelujete na način koji bi predstavljao ili doprinio kršenju Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koji ste dužni podržati. To se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je Federacija Bosne i Hercegovine unutar suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koja pravno postoji samo na temelju Ustava Bosne i Hercegovine. .

Pozivam Vas da radite i poštujete obveze Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vašeg položaja”, naveo je Schmidt u pismu.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page