Bosna i Hercegovina

Schmidt: Pozivam sve glasače u ovoj državi da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju

today2.10.2022

Background
share close
Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, pozvao je građane da u nedjelju, na općim izborima u BiH, biraju one koji će ih predstavljati u institucijama na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini – one kojima će povjeriti dužnost da vode ovu državu, rade na ispunjenju potreba i iznalaženju rješenja za premašivanje izazova.

Pozivam sve glasače u ovoj državi da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju smjera ove države za sljedeće četiri godine, kazao je Schmidt.

Neki kažu, dodao je, da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu, te da postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu.

Vidjeli smo, naveo je, kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a “vaše institucije moraju biti u stanju da na njih odgovore – u protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove države”.

Zato morate sudjelovati u nedjeljnom odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj državi. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlada u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sustava ove države, naglasio je Schmidt.

Taj proces, dodao je, započinje u nedjelju ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata.

Moj ured, će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ako bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje. Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju, poručio je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, priopćeno je iz OHR-a.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page