Vijesti

Siloviti prodor Ukrajinaca na jugu. ISW: Ukrajina na putu prema velikoj pobjedi

today11.11.2022

Background
share close

Američki sigurnosno-obrambeni think tank Institut za ratne studije (ISW) je u svom najnovijem izvješću objavio da Ukrajina ima inicijativu na bojišnici te je na putu prema ostvarivanju goleme pobjede u Hersonskoj oblasti. Uz to, ukrajinsko oslobođenje Hersona neće biti posljednja pobjeda Ukrajine u ratu, stoji u procjeni Instituta za ratne studije.

Analitičari ISW-a predviđaju da će se borbe nastaviti ne samo na jugu nego i oko grada Bahmuta u istočnoj regiji Donjeck, jedinom mjestu gdje ruske snage još uvijek pokušavaju napadati i zauzeti teritorij. Što se pak tiče sjeverne Luhanske oblasti, u njoj ukrajinske snage nastavljaju provoditi protunapad, objavio je ISW.
Zelenski: Ukrajina je oslobodila 41 naselje na jugu zemlje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je večeras u svom redovitom obraćanju rekao da je oslobođeno 41 naselje na jugu Ukrajine. Naglasio je i da je neodređen broj ukrajinskih vojnika ubijen u borbama.

Danas imamo dobre vijesti s juga”, rekao je. “Ali iako smo radosni, moramo se sada i zauvijek sjetiti što ovaj pokret znači – svaki korak naših obrambenih snaga predstavlja živote dane za slobodu Ukrajinaca.”

Ukrajinski dužnosnici ranije su rekli da je samo jučer oslobođeno 12 naselja.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page