AD

Vijesti

SIP BiH donio odluku o rasporedu izaslanika u Dom naroda FBiH

today5.11.2022

Background
share close

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je priopćilo zvanične rezultate Općih izbora u BiH i donijelo odluku o rasporedu izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, taj raspored će biti drugačiji u odnosu na prethodne.

Tako će, Hercegovačko-neretvanska županija po novom zakonu davati devet izaslanika. Pet će biti iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jedan iz reda Bošnjaka i Ostalih.

Što se tiče Županije Zapadnohercegovačke, iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda idu četiri izaslanika, dok Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog izaslanika.

U Hercegbosanskoj županiji Hrvatima pripadaju tri izaslanička mjesta u Domu naroda FBiH, Srbima četiri, a Bošnjacima i Ostalima po jedno.

Srednjobosanska županija daje četiri izaslanika iz reda hrvatskog naroda, dva Bošnjaka te po jednog Srbina i izaslanika iz reda Ostalih.

Unsko-sanska županija daje tri izaslanika iz reda Bošnjaka, tri iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i Ostalih.

Zeničko-dobojska županija daje četiri izaslanika Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog.

Schmidtova odluka nije promijenila broj izaslanika u Bosansko-podrinjskoj županiji. Bošnjaci, Srbi, Hrvati ostaju na po jednom izaslaniku, koliko će imati i Ostali, prenosi Večernji list BiH.

Ista situacija je i u Posavskoj županiji, gdje će Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali dati po jednog izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Tuzlanskoj županiji u Dom naroda Parlamenta FBiH ide pet bošnjačkih izaslanika, jedan iz reda hrvatskog naroda, tri Srbina i jedan Ostali.

Sarajevska županija u Parlament FBiH daje četiri izaslanika iz reda Bošnjaka, pet Srba, jednog Hrvata i dva iz reda Ostalih

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page