Zdravlje

Stiže vrijeme alergija: Evo kako se zaštititi i ublažiti simptome

today13.04.2024

Background
share close

Proljeće je počelo, a sezona alergije na polen uskoro dolazi, što znači da će mnogi izgledati kao da su prehlađeni.

Posjeta doktoru je najbolja opcija, jer oni imaju jasan uvid u vaše zdravstveno stanje, ali postoje i drugi načini koji će vam ublažiti simptome.

Izbjegavajte provoditi vrijeme na otvorenom

Izbjegavanje boravka na otvorenom nakon zimskih dana čini se kao nemoguća misija, ali bi osobe koje su alergične na polen, ipak, trebale dva puta razmisliti prije nego što se odluče izaći iz doma.

Ako morate izlaziti iz kuće, trudite se da ne izlazite između pet i deset sati ujutro, kada je koncentracija polena najveća.

Tuširanje

Razmislite o tuširanju i pranju kose nakon boravka na otvorenom, jer polen može dospjeti u kosu i kožu. Svakako presvucite i odjeću koju ste nosili, jer polen ostaje i na odjeći.

Prozori neka budu zatvoreni

Prozori vašeg doma neka budu zatvoreni tokom dana, a prostorije obavezno izračite u večernjim satima.

Također, dok vozite, krovni prozor neka bude zatvoren, a prema želji ostavite ostale prozore otvorene, kako bi zrak cirkulisao.

Kupajte kućne ljubimce

Kupanje kućnih ljubimaca može pomoći u ograničavanju alergena. Polen može dospjeti u njihovo krzno pa tako i u vaš dom.

Preporučuje se da u sezoni alergija kupate svog ljubimca samo dva puta sedmično, jer previše kupanja može biti loše za njihovu kožu. Zbog toga se preporučuje korištenje vlažnih maramica za kućne ljubimce.

Nosite masku

Ako radite na otvorenom, nosite masku, da biste lakše filtrirali polen. Sunčane naočale sprečavaju ulazak polena u vaše oči, a možete koristiti i vazelin koji ćete namazati unutar nosnica kako biste se zaštitili od ulaska polena u disajne puteve.

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page