Bosna i Hercegovina

Svečano otvoren muzej Franjevačkog samostana u Tolisi „Vrata Bosne“

today16.09.2022

Background
share close

Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH i dr. Dragan Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH, nazočili su danas svečanom otvaranju muzeja Franjevačkog samostana u Tolisi „Vrata Bosne“.

Na svečanosti su nazočili i dužnosnici Vlade Republike Hrvatske, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, Mario Banožić, ministar obrane i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede te zastupnici u Saboru RH i u EU Parlamentu.

Izaslanstvo su dočekali fra Mario Jurić, gvardijan samostana, Jozo Jezerčić, v.d. ravnatelj muzeja te Marijan Oršolić, gradonačelnik Grada Orašja.

Muzej se nalazi pod krovom Franjevačkog samostana u Tolisi koji je s crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije čini nacionalni spomenik kulture. Fratri su neumorno godinama čuvali povijesno nasljeđe posavskoga kraja pod zidinama toga samostana, a danas su službeno otvorili svoja vrata.

„Franjevački samostan u Tolisi, kako nekada tako i danas, žila je kucavica posavskoga kraja i mjesto bogato povijesnim uspomenama, mjesto susreta duge prošlosti i zahtjevne sadašnjosti. Otvorenje muzeja veliki je dan od iznimna značaja za cijeli naš kraj“, kazao je v. d. ravnatelja Muzeja “Vrata Bosne“ prof. Jozo Jezerčić.

„Ovaj prekrasni ambijent ispunjen kulturnim sadržajem, samo je prilika da se još upotpuni ono što predstavlja nacionalni spomenik u ovome kraju, a to je crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i ovaj Franjevački samostan u Tolisi. Simbolični naziv novootvorenog muzeja „Vrata Bosne“, predstavlja zapravo to da će ovaj muzej biti čuvar kulturnog i povijesnog blaga ovoga kraja a kojim doista ovaj prostor i kraj obiluje. Doprinijeti će i razvoju kulture, a i turističkoj ponudi na prostoru same Tolise ali i Posavskog kraja“, kazala je Borjana Krišto, zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog član Predsjedništva BiH.

 

 

 

Written by: redakcija


0%

You cannot copy content of this page